1. yle.fi
  2. Uutiset

Satoja turvapaikanhakijoita ei saada heti rekisteriin

Kaikkia turvapaikanhakijoita ei saada rekisteröityä heti heidän saavuttuaan Suomeen. Poliisin mukaan sadat ihmiset ilmoittautuvat itse lähimmälle poliisilaitokselle. Viranomaisten mukaan kyse on Suomessa jo oleskelevista henkilöistä, sillä vilkkaimmatkin pakolaisreitit maahamme ovat jo rajatiukennusten vuoksi viime kuukausina hiipuneet.

turvapaikanhakijat
Järjestelykeskus Torniossa.
Anna Leppävuori / Yle

Tornioon perustettiin syyskuussa järjestelykeskus, jotta turvapaikanhakijat saataisiin viranomaisten rekistereihin mahdollisimman nopeasti. Tuolloin länsirajan kautta tuli maahan satoja henkilöitä päivittäin. Sittemmin pakolaisvirran tyrehdyttyä Ruotsin kautta on rajavartiolaitos kirjannut Venäjältä Suomeen tulleet turvapaikanhakijat rekisteriin.

Tällä hetkellä kuitenkin satoja pakolaisista jää rekisteröimättä heti, kun he saapuvat Suomeen.

Jopa 740 turvapaikanhakijaa on alkuvuoden aikana käynyt itse poliisilaitoksella tekemässä anomuksen. Tämä on noin 38 prosenttia siitä joukosta, joka on turvapaikanhakijaksi alkuvuonna rekisteröity.

– Se on mahdollista, että osa heistä on oleskellut maassa ennen kuin ovat hakeneet turvapaikkaa. Siitähän meillä ei ole tarkkaa tietoa, sanoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen.

Joukossa Suomeen palautettuja ja hakemuksen uusijoita

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoita oli viime sunnuntaihin mennessä 1938 henkilöä kuluvana vuonna.

Itärajan kautta Suomeen saapuneita on alkuvuonna rekisteröity 1067 henkilöä, Tornion kautta 131 turvapaikanhakijaa. Suurin osa Venäjältä tulleista turvapaikanhakijoista on saapunut Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien kautta.

Rajalla rekisteröityjen ja itse poliisilaitokselle hakeutuneiden erotus on siis edellä mainittu 740 henkilöä. Mutta keitä nämä henkilöt ovat?

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, että Suomen lentokentillä ja satamissa havaitaan muutamia turvapaikanhakijoita viikossa. Loput sadoista itse poliisilaitoksille hakeutuneista ovat siis maassa jo sisällä olevia henkilöitä.

He eivät välttämättä ole saapuneet vastikään, mutta eivät aina ole paperittomiakaan.

– Turvapaikkatilastoihin lasketaan myös sellaiset henkilöt, jotka on Dublinin sopimuksen nojalla palautettu tai ohjattu Suomeen. Tilastoissa ovat myös ne henkilöt, jotka uusivat hakemuksensa, viestintäpäällikkö Päivi Kaasinen muistuttaa.

Mikään reitti ei ole vilkastunut - päinvastoin

Minkään maahantuloreitin vilkastuminen ei siis ainakaan selitä asiaa. Turvapaikanhakijatilanne on muuttunut maassamme viime aikoina radikaalisti. Esimerkiksi vielä joulukuun alussa Suomeen hakeutui kymmeniä henkilöitä päivittäin Saksasta lautalla. Tämä reitti on kuitenkin hiljentynyt, koska laivalle astujilta vaaditaan nyt viisumi.

Venäjältä ei ole ainakaan pohjoisen kautta tullut viikkoon turvapaikanhakijoita. Myös länsirajan tulijarvirta on kuihtunut.

Mia Poutasen mukaan itse poliisilaitoksella asioivien turvapaikanhakijoiden reittiä on ainakaan heti tuoreeltaan vaikea saada selville. Näin Poutanen arvioi, mistä nämä sadat hakijat ovat saapuneet.

– Kyllä tuolta laivareiteiltä, myöskin Tornion kautta turvapaikanhakijoita on saapunut. Mutta ei mistään isoista määristä kuitenkaan ole kysymys.

Jatkossa omaehtoinen ilmoittautuminen taas lisääntyy?

Mia Poutasen mukaan turvapaikanhakijoita on tullut kaikille maan poliisilaitoksille.

– Niin alkuvuoden aikana kuin viime vuonnakin poliisilaitoksille on ilmaantunut muutamia kymmeniä hakijoita per poliisilaitos. Helsingin poliisilaitokselle kaikkein eniten kuitenkin. Sinne on 160–170 uutta hakijaa tullut alkuvuoden aikana, Poutanen kertoo.

Mia Poutanen taas tähdentää, että lähimmälle poliisilaitokselle itse hakeutuminen on aiemmin ollut enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

– Suomeenhan on tullut ennen viime vuottakin turvapaikanhakijoita 3 000–5 000 vuodessa. Ja suurin osa heistä on ilmoittautunut kautta aikojen sisämaan poliisilaitoksille.

– Tämä trendi näyttää jatkuvan: Suomeen kun tullaan hakemaan turvapaikkaa, niin hakemus jätetään sitten siellä poliisilaitoksella, Poutanen sanoo.

Mia Poutanen uskoo, että suurin osa niistä ihmisistä, jotka Suomesta turvapaikkaa haluavat hakea, ilmoittautuvat viranomaisille mahdollisimman nopeasti.

– Ilman sitä, että he ilmoittautuvat, heidän asiansa ei tule vireille, eikä heillä ole mahdollisuutta saadakaan turvapaikkaa tai muuta oleskelulupaa.

Korjattu 10.3.2016 kello 10.21 termi laiton pakolainen sanalla paperiton.

Lue seuraavaksi