Hyppää sisältöön

Heikki Salmela torjuu PAM-aktiivin kritiikin työtunneista: Työntekijät erittäin tyytyväisiä

PAMin valtuutettu Anne Nyman kritisoi Hesburgerin perustajan Heikki Salmelan puheita viikkotyöajan pidentämisestä samalla, kun pikaruokaketju tarjoaa työntekijöilleen vähimmillään vain neljä tuntia töitä viikossa. Salmelan mukaan paikallinen sopiminen synnyttäisi lisää työtä.

Heikki Salmela. Kuva: Yle

Pikaruokaketju Hesburgerin omistaja Heikki Salmela pitää PAMin Anne Nymanin julkaisemaa kritiikkiä asiattomana. PAMin valtuutettu Nymankritisoi voimakkaasti Salmelaa muun muassa sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun)siitä, että tämä haluaisi pidentää viikkotyöaikaa, mutta tarjoaa omille työntekijöilleen pahimmillaan töitä vain neljä tuntia viikossa.

Työntekijät pyytävät lisätöitä ja työsopimuksensa kokoaikaistamista, mutta ei tipu. Se on aivan kuin joku periaatekysymys. Suomeen halutaan ilmeisimmin luoda työssäkäyvien köyhien luokka.

Anne Nyman

Nyman kertoo käyneensä jututtamassa henkilökuntaa eräässä ketjun ravintolassa.

– Voitko kuvitella hämmästystäni, kun työntekijät murheellisina selittivät, että kukaan heistä ei saa tehdä kokopäivätöitä paitsi ravintolapäällikkö? Työhaluja ja -kykyjä olisi, mutta sopimustunnit ovat todella surkeat. Toiseen Hesburgeriinkaan ei uskalla vaihtaa, koska tarjolla on vain neljän tunnin (kyllä, luit aivan oikein: neljän tunnin!) viikkotyösopimuksia.

Hän jatkaa kirjoitustaan kutsumalla Heikki Salmelan puheita 45 tunnin työviikosta irvokkaiksi.

– Palvelualojen suurimpia ongelmia on vastentahtoinen osa-aikatyö. Työtä voidaan teettää vaikka kuinka pienillä tuntimäärillä ja millä tahansa perusteilla. Työntekijät pyytävät lisätöitä ja työsopimuksensa kokoaikaistamista, mutta ei tipu. Se on aivan kuin joku periaatekysymys. Suomeen halutaan ilmeisimmin luoda työssäkäyvien köyhien luokka.

Salmela: Paikallinen sopiminen poikisi lisää työpaikkoja

Heikki Salmelan mukaan kritiikissä on kyse PAMin Anne Nymanin provokaatiosta. Espanjasta lomaltaan tavoitettu Salmela sanoo, että suurin osa pikaruokaketjun henkilökunnasta on erittäin tyytyväisiä nykytilanteeseen.

Me emme tarvitse tässä PAMia tai Lauri Lylyä. Jos pystyttäisiin paikallisesti sopimaan, niin me pystyisimme palkkaamaan satoja ihmisiä meille ravintoloihin töihin.

Heikki Salmela

– Hän on löytänyt sellaisia ihmisiä, jotka ovat tyytymättömiä tähän tilanteeseen. Kun tiedetään missä asemassa hän on, niin hänellä on syytäkin provosoida näitä juttuja. Meillä on paljon sellaisia, jotka nimenomaan haluavat tehdä näin, Salmela toteaa.

Salmela huomauttaa, että pikaruokaketjun työntekijöiden palkat ja työolot olisivat paremmat, jos niistä voisi sopia paikallisesti.

– Me emme tarvitse tässä PAMia tai Lauri Lylyä. Jos pystyttäisiin paikallisesti sopimaan näitä, niin me pystyisimme palkkaamaan satoja ihmisiä meille ravintoloihin töihin. Tämä ei onnistu niin, että nämä niin sanotut viisaat miehet Hakaniemessä ja EK:ssa miettivät näitä asioita. Meidän pitäisi antaa ihan vapaasti yritysten sopia työehdoista. Pitäisi pistää lakiin minimiehdot ja kaikki muut pitäisi sopia paikallisesti.

Heikki Salmelan mukaan Hesburgerilla ei ole varaa tarjota henkilökunnalleen lisää työtunteja. Kuva: Yle

Salmelan mukaan että Hesburger ei voi tällä hetkellä tarjota työntekijöilleen lisää työtunteja, sillä lähes kaikki ketjun ravintolat Suomessa tekevät tappiota.

– Meillä ei ole rahaa maksaa palkkoja enempää. Meidän henkilöstökulumme ovat olleet aikanaan 25 prosenttia liikevaihdosta, nyt ne ovat 40 prosenttia. Tämä ei johdu yksistään henkilökunnan palkoista.