1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salaliittoteorioilla korkeakoulututkinto – lopputyöt kirjavia

Satakunnan ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden luettelosta löytyy erikoinen lopputyö, jolla on saanut korkeakoulututkinnon vuonna 2013. Ammattikorkeakoulusta todetaan, että lopputöiden laatua on pyritty kehittämään.

Kuva: Lassi Nuolivaara / Yle

Tämä teksti antaa mahdollisuuden nähdä asiat toisenlaisesta totuudesta. Teksti on osittain vaihtoehtomedioiden ja ulkomaisten medioiden uutisoinnista koostettua tietoa. Osa tekstistä on kansalaisjournalistien ja kirjoittajan itsensä epäilyksiä politiikasta ja tulevaisuudesta maailman suhteen.

Näin lukee erään Satakunnan ammattikorkeakoulussa vuonna 2013 hyväksytyn opinnäytetyön johdannossa. Taiteen alan opinnäytetyö sisältää muun muassa pohdintaa uudesta maailmanjärjestyksestä, illuminatista ja monista muista salaliittoteoreetikkojen suosimista aiheista.

NATON haluaminen Suomeen ja Yhdysvaltain mallien seuraaminen, on selkeä todiste siitä, että Suomi aikoo liittyä mukaan uuteen maailman järjestykseen. Suomen myyminen globalisaation käsiin ja ihmisoikeuksien rajoitukset, tulevat olemaan arkipäivää.

Opinnäytetyössä ei ole lähdeviitteitä eikä tekstissä esitettyjä väitteitä arvioida kriittisesti. Lähdeluetteloa ei ole, mutta tekstin lopussa mainitaan viisi ns. vaihtoehtokirjoittajaa, joiden nettikirjoitusten pohjalta teksti on nähtävästi kirjoitettu. Opinnäytetyön innoittajina on listan mukaan mm. räppäri Jontti ja Janus Putkonen.

"Systeemiä muutettu"

Satakunnan ammattikorkeakoulu selittää erikoisen opinnäytetyön hyväksymistä sillä, että kyse on taiteen alan opinnäytetyöstä. Hyvinvointi- ja terveysosaamisalueen johtaja Tuula Rouhiainen-Valo sanoo, että taiteen alalla tärkein lopputyö on taideteos, ja kirjallinen opinnäytetyö on vain osa lopputyötä.

– Systeemiä on nyt muutettu sen suuntaiseksi, että opiskelija arvioi omaa opinnäytetyötään. Jatkossa töissä näkyy, mihin työhön kirjallinen opinnäytetyö liittyy, Rouhiainen-Valo sanoo.

Kankaanpäässä toimiva taidekoulu on viime vuosina ollut uhan alla. Ammattikorkeakoulu ei kuitenkaan ole toteuttanut uhattuja lopetussuunnitelmia.