1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lääkärit perustivat Ranskaan tasokkaan pakolaisleirin – hallituksen vastustuksesta huolimatta

Britanniaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden surkeat asuinolot saivat lääkärit heltymään. Tuloksena on Ranskan ensimmäinen kansainväliset laatukriteerit täyttävä pakolaisleiri. 

Mutaa ja liejua. Grande-Synthen vanha pakolaisleiri. Kuva: EPA / Etienne Laurent

Lääkärit ilman rajoja -järjestö perusti pohjois-Ranskaan kanaalin rannalle pakolaisleirin, josta löytyy 200 lämmitettävää mökkiä, puhtaat saniteettitilat ja toimivat suihkut.

Ero saman kaupungin viereiseen leiriin on huima, missä tuhatkunta ihmistä on joutunut majailemaan kylmät yöt pikkuteltoissa mudan keskellä.

Lääkärien järjestö toivoo pystyvänsä laajentamaan leiriään niin, että siellä voitaisiin tarjota asuintilat ja ruokaa 2 500 ihmiselle.

Kaupunginjohtaja voitti hallituksen

Kun ensimmäiset 150 ihmistä oli saapunut maanantaina leiriin, Grande-Synthen pikkukaupungin pormestari Damien Careme oli onnellinen mies. Kunta oli rahoittanut lääkärien hanketta hallituksen vastustuksesta huolimatta.

– Me paikkasimme valtion epäonnistumisen, pormestari Careme kommentoi ranskalaiselle tietotoimistolle AFP:lle, ja lisäsi, että hän ei enää voinut sietää sitä, minkälaisissa oloissa pikkulapset joutuivat elämään.

Uuden leirin perustaminen oli kuitenkin pettymys Ranskan hallitukselle, joka haluaisi siirtää Britanniaan laittomasti pyrkivät ihmiset suurempiin keskuksiin, jossa heitä olisi helpompi kontrolloida.