Video: Ex-ministeri Kiuru kertoo vuosien piinastaan – pelkäsi henkensä puolesta monta kertaa

Krista Kiurua vainonnut mies sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta ja hänet määrättiin lähestymiskieltoon kansanedustajan koteihin ja työpaikalle.

politiikka
Krista Kiuru
Toimittajana Antti Laakso.

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Krista Kiuru joutui kaksi vuotta kestäneen vainoamisen uhriksi. Porilainen viisikymppinen mies piinasi entistä opetusministeriä puhelinsoitoin ja tekstiviestein, joiden sisältö oli panetteleva ja jopa väkivallalla uhkaileva.

– Kyllä tämä on ollut tosi ahdistavaa ja rasittavaa. Voi sanoa, että kaikilta osin on raskasta ollut, Kiuru kertoo tuntemuksistaan Ylelle.

Kiuru sanoo pelänneensä vainoamisen aikana henkensä puolesta.

– Totta kai pelkäsin, ja monet, monet kerrat.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Satakunnan Kansan (siirryt toiseen palveluun) mukaan vainooja esimerkiksi uhkasi Kiurua ja muita porilaisia kansanedustajia väkivallalla tekstiviesteissään, mainiten M16-rynnäkkökiväärin. Teot tapahtuivat vuosina 2014–2016.

Kiurun mukaan kynnys viedä asia oikeuteen oli korkea, mutta lopulta ei ollut vaihtoehtoja.

– Kaikki muut keinot olivat tässä käytössä ennen. Tuntuu, että ainoa tapa oli enää luottaa siihen, että oikeusjärjestelmä hakee ratkaisun tilanteeseen.

Suomessa on puhuttu viime vuosina paljon keskusteluilmapiirin koventumisesta. Kiuru katsoo joutuneensa tällaisen kärjistyneen keskustelun uhriksi.

– En usko ollenkaan, että olen ainoa. Tässä maassa näitä tapauksia on jo satoja sen jälkeen, kun vainoaminen tuli osaksi lainsäädäntöä. Se on kuitenkin hyvä, että oikeusjärjestelmä pystyy ratkaisemaan tällaisissä tilanteissa, mikä on oikein.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi porilaismiehen neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen vainoamisesta, kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta. Hänet määrättiin myös laajennettuun lähestymiskieltoon, joka koskee sekä Kiurun työpaikkaa että Porin- ja Helsingin-koteja.

Tuomittu mies oli jutun takia vangittuna, mutta käräjäoikeus päästi hänet vapaaksi.