Sohvat, sängyt ja kodinkoneet – kortit jylläävät kaupassa

Kodinkoneliikkeessä kortilla maksetaan kodinkonepaketeista älypuhelimiin. Huonekalukaupassa korteilla maksetaan isoja ostoksia.

Korttimaksut
Korttihakemus, kädet ja kynä.
Petra Havisto / Yle

Myyjä Miska Jokela Expertiltä Kokkolasta sanoo, että kortteja käytetään erittäin usein.

– Yleisimmin kortilla ostetaan kodinkonepaketteja. Toisessa päässä pienempinä ovat älypuhelimet, siinä tulee oston yhteydessä vakuutus ilman omavastuuta.

– Sohvat, sängyt, ruokaryhmät, yleensä suuremmat kokonaisuudet hankitaan korteilla, luettelee myymäläpäällikkö Jani Ylitalo Masku Kokkolasta. Hänen mukaansa noin puolet myynnistä menee maksukorteilla, ihmiset haluavat maksuaikaa.

Molemmissa liikkeissä kortit ovat pankkivetoisia ja ne käyvät muuallakin. Miska Jokela sanoo, että he kertovat asiakkaalle aina, että kyseessä on pankin myöntämä luottokortti, joka käy vaikkapa ruokakaupassa.

– Tämä on luottokortti, mutta jos sitä ei tarvi, sen voi sanoa irti, sanoo Jokela.

– Meidän myymämme kortti ei sido tähän paikkaan koska se tehdään pankin kautta. Se käy joka paikassa Suomessa sekä myös ulkomailla. Uudet asiakkaat saavat korotonta maksuaikaa, tilinhoitomaksu on 5 euroa per kuukausi. Ei siinä ole korkoja isommassakaan ostoksessa, sanoo puolestaan Ylitalo.

Miska Jokelan mukaan kortin saamisen ehtona pitää olla yleensä jatkuva työsuhde, minkäänlaisia luottohäiriöitä ei saa olla, hylkäyksiä tulee silloin tällöin.

Jani Ylitalon mukaan noin 10 prosenttia hakijoista jää ilman korttia.

– Kun korttia haetaan pankin takaa, ne eivät myönnä, jos ei ole työpaikkaa, tai jos on opiskelija. Tosin osa opiskelijoista saa kortin, jos on tarpeeksi opintopisteitä suoritettuna.