Savon maahanmuuttajanaisen neuvo tulijoille: oppikaa suomea ja syökää suomalaista ruokaa

Sudanilainen Amouna Abdelrahim on tehnyt hartiavoimin töitä saadakseen työpaikan. Se ei ole helppoa, vaikka hän opiskeli suomen kielen ja koulutti itseään monipuolisesti.

Sudan
Nainen istuu sohvalla
Varpu Mäntymäki / Yle

Sudanilainen Amouna Abdelrahim on tehnyt kaikkensa sopeutuakseen suomalaiseen yhteiskuntaan ja saadakseen töitä. Hän saapui kiintiöpakolaisena Kuopioon vuonna 2005. Kymmenen vuoden Suomessa olonsa aikana hän on käynyt useita suomen kielen ja ammattiin valmentavia kursseja, opiskellut kokiksi Kuopion Talouskoulussa sekä ollut työharjoittelijana ja työssäoppimisjaksoilla ainakin 15 työpaikassa.

– Työn saaminen on vaikeaa suomalaisillekin, mutta hyvin vaikeaa maahanmuuttajille. Ensin sanotaan, että pitää oppia suomen kieli, sitten saatte töitä. Sitten sanotaan, että pitää oppia ammatti ja saada todistus ja sitten saa töitä. Valmistuin ammattiin, mutta sittenkin istuin kauan kotona. Muuallakin on ihmisiä, jotka ovat ammattilaisia ja hekin ovat kotona, Abdelrahim harmittelee.

Hänen uurastuksensa on huomattu, sillä Kuopion Zontakerho II on valinnut Abdelrahimin tämän vuoden Savon Maahanmuuttajanaiseksi. Vuoden Savon naiseksi puolestaan valittiin Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnan dekaani, neurologian professori Hilkka Soininen.

– Olen tosi iloinen ja kiitollinen ja minä kiitän Jumalaa, Abdelrahim iloitsee valinnastaan.

Haussa arabiaa osaava keittiötyöntekijä

Työnteko on Abdelrahimille tärkeää, sillä hän haluaa tehdä osansa yhteiskunnassa.

– Haluan tehdä töitä, jotta voin hoitaa meidän asiamme, ruoan, vuokran, lääkkeet, maksaa verot.

Syksyllä häntä onnisti. Hän sai työpaikan Kuopion Leväsen hätämajoituskeskuksen keittiöstä, Setlementti Puijolan palveluksesta.

– He tarvitsivat jonkun keittiöammattilaisen, joka osaa arabiaa ja se oli tosi sopiva paikka minulle. Sain kuuden kuukauden sopimuksen. Ensi kuussa sopimus päättyy. Sen jälkeen en tiedä, saanko uuden sopimuksen vai en, Abdelrahim kertoo.

Ikävä Nuba-vuorille

Hänen mielestään turvapaikanhakijoiden on sopeuduttava suomalaiseen yhteiskuntaan ja kunnioitettava maan kulttuuria.

– He sanovat, että tämä ruoka ei ole hyvää. Minä sanon heille aina, että tämä on ruokaa, jota syödään päiväkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa. Kaikki suomalaiset syövät samaa ruokaa ja se on tosi terveellistä. Pitää oppia suomea, syödä suomalaista ruokaa ja oppia kulttuuria, Abdelrahim painottaa.

Abdelrahim on syntynyt Sudanissa vuonna 1961. Ennen Suomeen tuloaan hän joutui pakenemaan kahdesti sotaa käyvästä Sudanista Libanoniin. Hän oli yhteensä 18 vuotta sotapakolaisena Libanonissa ennen kuin pääsi Suomeen.

Ikävä kotiin on kova ja paluukin on mielessä usein.

– Mutta tällä hetkellä meidän Nuba-vuorilla on vielä sota. Elämä on vaikeaa, rajat ovat kiinni, ei ole koulua ja siellä on armeija eikä sinne pääse. Jos tulee rauha, pitää palata, koska minulla on ikävä Nuba-vuortani, missä olen syntynyt.