Pikku-Iitan isot painot – tyttö on kuin Peppi Pitkätossu

Iita Kononen on alkoi opetella työntöä ja tempausta omasta halustaan kuntosalilla jo 5-vuotiaana. Koululaisten 10-vuotiaan painonnostomestarin mielestä laji on harrastuksista paras, koska "painojen nostamisesta tulee aina hyvä mieli".

Kotimaa
10-vuotias Iita Kononen on peruskoululaisten painonnostomestari.
Atte Penttinen / Yle

Iita Konosessa on voimaa kuin pienessä kylässä – tai ainakin kuin Peppi Pitkätossulla. Sillä lempinimellä häntä jo koulussa kutsutaankin.

Voimissa 10-vuotias tyttö päihittää monta aikuista naista, ja kuukausi sitten hän voitti painonnoston peruskoululaisten mestaruuden.

Iita Kononen
Atte Penttinen / Yle

Tempauksessa 40-kiloisen Iitan ennätys on tällä hetkellä 23 kiloa ja työnnössä 30 kiloa, molemmat syntyivät viime viikolla kisoissa.

Lasten painonnostoharrastus jakaa mielipiteitä. Painonnoston asiantuntijoiden mukaan se sopii silti yhtä hyvin lapsille ja nuorille kuin aikuisille. Suomen Painonnostoliiton (siirryt toiseen palveluun) mukaan lajin harrastamisella ei ole vaikutusta esimerkiksi pituuskasvuun, jos nostotekniikka ja -kuormitus ovat sopivat.

Liiton mukaan laji jopa edistää lasten ja nuorten luuston kehittymistä.

Vanhempien mukana salilla

Äänekoskelaista Iita Konosta punttikärpänen puraisi jo 5-vuotiaana kuntosalilla, jossa tyttö kulki vanhempiensa mukana. Salilla oli myös puupuntit, joita tyttö kiinnostuneena silmäili.

Sanoin pienellä äänellä kerran isille, että opeta mulle, mikä on tempaus.

Iita Kononen

– Sanoin pienellä äänellä kerran isille, että opeta mulle, mikä on tempaus, maaliskuussa 10 vuotta täyttävä Iita kertoo hymyssä suin.

Seuraavalla salikerralla vuorossa oli työnnön opettelu.

Jos kaikki puupuntit lastasi tankoon, painoa tuli kuusi kiloa. "Ei paljon, mutta jostain täytyy aloittaa", sanoo Iita nyt.

Tyttö innostui painonnostosta heti – eikä hänen tarvitse yhtään miettiä lajin viehätystä.

– Tässä tulee onnistumisen elämyksiä ja sitten se on kivaa. Painojen nostamisesta tulee aina hyvä mieli. Myös kehittymisen huomaa.

Isä valmentaa

Ennen peruskoululaisten kuukausi sitten pidettyjä mestaruuskisoja Iita epäili, ettei voittoa ehkä tulisi, koska hän oli siirtynyt edellisvuotta suurempaan painoluokkaan. Mutta niin hän vain voitti.

Iita Kononen
Atte Penttinen / Yle

Reipas tyttö nauttii yleisön eteen saapumisesta ja painonostolavalle nousemisesta, eivätkä kisa häntä koskaan jännitä – etukäteen.

– Mutta aina ennen nostoa kyllä jännittää. Ei vielä siinä vaiheessa, kun tullaan kisapaikalle, hän tarkentaa.

Siitä huolimatta lavalla tankoon tarttuminen on tytöstä yksinkertaisesti vain kivaa.

Myös Iitan vanhemmat harrastavat voimailua, mutta valmentajakseen tyttö nimeää isänsä, koska "se on harrastanut lajia pidempään kuin äiti".

Nostokavereista pula

Iita kantaa koulukavereiden antamaa Peppi Pitkätossu -lempinimeä mielellään: se tuntuu hänestä kivalta.

On aika yksinäistä tässä touhussa, kun ei ole nostokaveria.

Iita Kononen

On vain yksi asia, joka Iitaa lajissa harmittaa, ja se on kavereiden puute. Keski-Suomessa ei Iitan mukaan ole kovinkaan monta yhtä nuorta painonnostajaa.

– Se on harmi, on aika yksinäistä tässä touhussa, kun ei ole nostokaveria.

Lajia harrastavan ikätoverin puutteesta huolimatta Iita harjoittelee painonnostoa kolmesta neljään kertaa viikossa. Lisäksi liikunnallinen tyttö pelaa koripalloa ja harrastaa akrobatiaa.

Lajeista painonnosto on kuitenkin selvä ykkönen. Iita haluaa olla isonakin painonnostaja, mutta toinenkin toive hänellä on mielessään.

– Haluaisin, että mulla olisi oma koira.

Iita Konosta haastatteli Titta Puurunen.