Trollit ovat saaneet arvoisensa vastustajan – Liettuaan syntyi haltija-armeija

Liettuassa netin aktivistit oikovat Venäjän propagandaa. Valheet leviävät sosiaalisessa mediassa ja kommenttipalstoilla. Siellä päivystävät myös haltijat.

Ulkomaat
Ricardas Savykunas
Bloggaaja Ricardas Savykunas on seurannut Venäjän vaikutustoimintaa jo vuosia.Marjo Näkki / Yle

Kaksi liettulaismiestä esittelee itsensä etunimillä, mutta ei antaisi käyttää niitäkään. Ammattinsa he paljastavat. Toinen on projektipäällikkö, toinen työskentelee mainosalalla.

– Turvallisuussyistä. Haluamme, että meitä ei tunnisteta.

Syy salaperäisyyteen on heidän harrastuksensa. He ovat liettualaisia haltijoita, joiden tehtävänä on torjua trollien hyökkäyksiä. Kyse ei ole fantasiaan hurahtaneiden roolipelaamisesta vaan Venäjän propagandan torjumisesta.

Toiminta alkoi Krimin valtaamisen jälkeen kaksi vuotta sitten.

liettua haltijat
Haastatellut liettualaismiehet eivät turvallisuussyistä halua esiintyä nimillään.Yle

– Olimme peloissamme ja hämmentyneitä siitä, mitä oli tapahtunut. Olimme varmoja, että Venäjä voisi valloittaa Liettuankin ja sen takia aloimme taistella, he kertovat.

Haltijoiksi heidät nimesi muuan sotilasasiantuntija. Nyt he ottavat sen brändinä, joka lisää jäseniä verkostoon.

”Tiedämme missä valheita levitetään”

Krimin valtaaminen lisäsi netissä ulkomaille suunnattua Venäjän propagandaa ja valheita, eli trollausta. Sen takia Facebookiin ilmestyi useita ryhmiä, joissa huolestuneet liettualaiset vaihtoivat tietoja.

– Netissä leviävät valheet, että Liettua olisi epäonnistunut valtio ja että Nato olisi miehittänyt meidät. Pyrimme kertomaan, miten asiat oikeasti ovat.

Toiminta kehittyi niin, että nyt haltijoita on Liettuassa arviolta pari tuhatta. Yhteydenpito on viety sosiaalisesta mediasta turvallisempaan verkkoon. Toiminta on myös ammattimaistunut.

Haltijat tarkkailevat erityisesti sosiaalista mediaa sekä tiedotusvälineiden kommentti- ja keskustelupalstoja.

– Tiedämme jo teemat, joissa useimmiten valheita levitetään. Jaamme tiedon verkostoomme, ja haltijat ryhtyvät työhön, oikomaan valheita.

Samaa mitä ennen talvisotaa

Liettualainen bloggaaja Ricardas Savukynas on seurannut jo pitkään Venäjän vaikutustoimintaa Liettuassa. Hän kertoo, että trollaus tapahtuu sekä liettuaksi että venäjäksi.

Liettuan pääkaupunki Vilna.
Liettuan pääkaupunki Vilna.Marjo Näkki / Yle

– He käyttävät käännöstyökaluja, mutta he ovat onnistuneet värväämään myös liettuaa äidinkielenään puhuvia ihmsiä, Savukynas kertoo.

Netin kommenttipalstoilla jopa 90 prosenttia viesteistä voi olla sellaisia, jotka tukevat Venäjän toimia Syyriassa ja Ukrainassa. Saman verran vastustaa Natoa ja EU:ta.

Usein valheiden levittely on automatisoitu niin sanotuiksi bottihyökkäyksiksi, mikä tarkoittaa sitä, että viestien takana ei ole ihmisiä vaan ohjelmoidut tietokoneet.

– Niin sanottua hybridisotaa käytiin jo ennen talvisotaa Suomessa, joten siinä ei ole mitään uutta. Nykyään siihen käytetään vain moderneja työkaluja, Savukynas kuvaa.

”Olemassaolevaa skeptisyyttä helppo ruokkia”

Toisin kuin kahdessa muussa Baltian maassa, Liettuassa ei ole suurta venäläisvähemmistöä.

Puolalaisia sen sijaan on, mikä johtuu maiden keskenään nivoutuneesta historiasta. Trollaus on pyrkinyt lyömään kiilaa liettualaisten ja puolalaisvähemmistön välille.

– He haluavat luoda epäluottamusta välillemme ja erottaa meidät. Kun olemme liittoutuneet, olemme vahvoja, haltijat kertovat.

Bloggaaja Savukynas kertoo, että Venäjä pyrkii valjastamaan tarkoituksiinsa monia erilaisia ryhmiä, jotka ovat lähtökohtaisesti epäileväisiä. Hän havaitsi trollien toimintaa esimerkiksi rokotusten vastaisissa keskusteluissa.

– Olemassaolevaa skeptisyyttä on helppo ruokkia myös muilla aiheilla, hän kertoo.

”Olemme itsenäisiä”

Haltijat sanovat olevansa riippumattomia ja kiistävät että heitä rahoittaisi kukaan.

– Jos tarvitsemme uuden serverin tai jonkin ohjelmiston, keräämme rahat keskenämme. Minä laitan kympin ja kaveri laittaa kympin ja pian summa on kasassa, miehet sanovat.

Viranomaisiin ollaan yhteydessä, jos laitonta toimintaa havaitaan. Haltijat irtaantuvat välillä myös tietokoneidensa ruuduilta. He käyvät seuraamassa venäjämielisten aktivistien mielenilmauksia.

Monet ovat liittyneet myös vapaaehtoiseen maanpuolustukseen. Haltijat ovat varmoja asiastaan.

– Jos häviämme informaatiosodan, seuraava sota voi olla oikea. Olemme varmoja, että voitamme tämän.