1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkkilainen Zaman-lehti jatkaa hallituksen arvostelua Saksasta käsin – "Perustuslaki on lakkautettu"

Ihmisoikeusjärjestöt ja Euroopan unioni ovat arvostelleet Turkkia Zamanin haltuunotosta.

Ulkomaat
Zamanin päätoimittaja Süleyman Bag (oik.) ja Saksan vihreiden puheenjohtaja Cem Özdemir esittelevät Zamanin Saksan-painosta.
Zamanin päätoimittaja Süleyman Bag (oik.) ja Saksan vihreiden puheenjohtaja Cem Özdemir esittelevät Zamanin Saksan-painosta.Bernd von Jutrczenka / EPA

Turkin laajalevikkisin sanomalehti, Zaman, jatkaa hallituksen arvostelua Saksasta käsin. Zamanin Saksan painoksen maanantain etusivu oli musta. Sen otsikko kuului: Perustuslaki on lakkautettu.

Turkin Zaman joutui perjantaina viranomaisten haltuun. Zamanin katsotaan olevan kytköksissä presidentti Recep Tayyip Erdoğania vastustavaan uskonoppineeseen, Fethullah Güleniin.

Lehden päätoimittaja Süleyman Bag vannoo, että lehti jatkaa oppositiotoimintaansa Saksasta käsin.

– Tästä päivästä lähtien julkaisemme Zamanista painoksen, jolla ei ole mitään tekemistä Turkin painoksen kanssa, koska Turkin valtio on ottanut sen pakolla haltuunsa, kertoi Süleyman Bag Reutersille.

Zamanin Saksan painoksella on 14 300 tilaajaa. Saksassa asuu noin kolme miljoonaa alun perin turkkilaista ihmistä.

– Me painamme itsenäistä lehteä. Emme ole vielä ratkaisseet, miten sen teemme. Se on meille haaste.

Saksan lehden maanantaisen painoksen etusivu poikkeaa rajusti Turkissa julkaistavasta Zamanista. Turkin Zaman on luopunut hallituksen arvostelusta sen jälkeen, kun viranomaiset ottivat sen haltuunsa ja alkanut julkaista presidentti Recep Tayyip Erdoğan imartelevia uutisia.

Ihmisoikeusjärjestöt ja Euroopan unioni ovat arvostelleet Turkkia Zamanin haltuunotosta. EU:n mukaan Turkki loukkaa lehdistönvapautta.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi