Koe uusi yle.fi

PAMin Koivuniemi: Vuosityöajan lisäys ei voi koskea osa-aikaisia

Maanantain A-studiossa vieraillut PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi sanoo, että kilpailukykysopimuksessa ehdotettu 24 vuosityötunnin leikkaus olisi liian kova osa-aikaisille työntekijöille. Koivuniemen mukaan PAM voisi vielä olla sopimuksessa mukana, mutta se edellyttäisi vastaantuloa työnantajilta ja hallitukselta.

Kotimaa
Niina Koivuniemi ja Jarkko Eloranta
Niina Koivuniemi ja Jarkko ElorantaYle

Vääntö hallituksen ajaman kilpailukykysopimuksen ympärillä jatkui vaiherikkaana maanantaina. Aamupäivällä SAK ilmoitti keskusjärjestön halllituksen päätyneen kannattamaan sopimuksen hyväksymistä ja viemistä liittokohtaisiin neuvotteluihin.

Iltapäivällä työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto toi keskusteluihin viiileän tuulahduksen toteamalla, että kaikkien työntekijäjärjestöjen täytyy olla sopimuksen takana.

Kilpailukykysopimuksen torjuneista SAK:n jäsenliitoista suurin, Palvelualojen ammattiliitto PAM, edustaa yli 230 000 suomalaista, joista monet ovat pienpalkkaisilla aloilla työskenteleviä naisia.

Liiton puheenjohtaja Ann Selin kertoi ehdottaneensa sopimuksen hyväksymistä, kun puolestaan A-studiossa vierailliut järjestöjohtaja Niina Koivuniemi oli päinvastaisella kannalla. PAMissa pelätään, että osa-aikaisten kohdalla vuosityöajan pidentäminen kääntyisi käytännössä palkan pienentämiseksi, jos työtunnit pysyvät samana.

– Meillä jäsenistä kuukausipalkkaiset ansaitsevat 1 600–1 700 euroa kuussa ja osa-aikaiset tuhannen euron molemmin puolin. Heille 24 työtunnin leikkaus olisi liikaa, sanoi Koivuniemi.

Koivuniemen mukaan kyse ei ole mistään kapinasta, vaan PAM:in hallituksessa äänestettiin kentän mielipiteiden mukaisesti.

– Kurjistaminen on jatkunut meidän alalla monta vuotta. On luvattu uusia työpaikkoja mutta niitä ei kuitenkaan ole tullut. Kyseessä on yleisempi kentän väsyminen siihen, että mikään ei riitä, Selin totesi.

Jarkko Eloranta: Tähtäin edelleen kesäkuun alussa

Koivuniemen kanssa A-studion lähetyksessä olleen Jarkko Elorannan johtaja JHL on jäsenmäärältään samassa kokoluokassa PAM:in kanssa. Myös JHL:n jäsenissä on paljon pienipalkkaisia naisia.

– Ei tätä helppoa ole hyväksyä, mutta meidän hallitus päätyi yksimielisesti siihen, että tämän sopimuksen pohjalta lähdetään neuvottelemaan. Lopulliset tulokset nähdään vasta kesäkuun alussa, Eloranta totesi.

Eloranta ei halua lähteä osoittelemaan sormella niitä liittoja, jotka eivät ole kilpailukykysopimusta vielä hyväksyneet. Hänen mukaansa ay-liikkeestä löytyy aitoa halua tilanteen ratkaisemiseksi.

– Kyse on siitä, onko tämä taakanjako tasapuolinen näissä taloustalkoissa. Me ollaan käyty keskustelua koko ajan, esitetty maltillisia palkkaratkaisuja, ollaan tehty eläkeratkaisu ja nytkin ollaan sitouduttu palkkaratkaisuun tästä eteenpäin, että kyllä me ollaan aika paljon jo tehty, Eloranta sanoi.

PAM on vielä tällä hetkellä ulkona kilpailukykysopimuksen jatkoneuvotteluista. Järjestöjohtaja Koivumäki pitää kuitenkin mahdolllisena, että kanta voisi vielä muuttua. Se edellyttäisi kuitenkin hallitukselta ja työnantajilta konkreettisia lupauksia.

- Jos tultaisiin edes vähän vastaan osa-aikaisten suhteen, niin voisimme olla mukana. Mutta pitäisi olla aika paljon suuria tekoja, jotka koskisivat nimenomaan näitä meidän osa-aikaisia, Koivuniemi totesi.