1. yle.fi
  2. Uutiset

Meksikon presidentti: Trumpin räikeä retoriikka muistutus Hitleristä ja Mussolinista

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto toteaa, että Meksiko ei missään tapauksessa maksaisi muuria, jonka Trump rakennuttaisi maiden väliselle rajalle.

Ulkomaat
Presidentti Enrique Peña Nieto 25. helmikuuta 2016.
Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto.Jorge Nuñez / EPA

Yhdysvaltain republikaanipuolueen esivaaliehdokkaan Donald Trumpin räikeä retoriikka palauttaa mieleen Hitlerin ja Mussolinin nousun valtaan Euroopassa, sanoo Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto.

Trump on muun muassa luvannut, että presidenttinä hän rakennuttaisi muurin Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle rajalle. Rakennuskulut hän maksattaisi Meksikolla. Lisäksi hän on nimittänyt rajan yli tulevia meksikolaisia huumerikollisiksi ja raiskaajiksi.

Meksikon presidentti Peña Nieto tuomitsee Trumpin kommentit. Hänen mielestään Trump tarjoilee hyvin yksinkertaisia ratkaisuja hyvin monimutkaisiin kysymyksiin.

– Ihmiskunnan historiassa on valitettavasti ollut kausia, joiden aikana tällaiset ilmaisut, tällainen räikeä retoriikka, on johtanut erittäin pahaenteisiin tapahtumasarjoihin, sanoi Peña Nieto sanomalehti Excelsiorin haastattelussa.

– Mussolini ja Hitler nousivat valtaan sillä tavalla. He käyttivät hyväkseen ihmisten kokemusta, heidän talouskriisin jälkeen kokemiaan ongelmia. Se johti maailman suurpaloon.

Peña Nieto totesi, että Meksiko ei missään tapauksessa maksaisi muurin rakentamista. Meksikon entiset presidentit Vicente Fox ja Felipe Calderon ovat jo aiemmin pilkanneet muuripuheita ja verranneet Trumpia Adolf Hitleriin.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi