1. yle.fi
  2. Uutiset

Lääkärit Breivikistä: Poikkeavaa ja epävakaata käytöstä – mutta ei kärsi eristyksestä

Breivik uskoo, että hänen eristyksensä rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen kolmatta artiklaa, jonka mukaan ketään ei saa kiduttaa, eikä kohdella tai rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla.

Ulkomaat
Anders Behring Breivik oikeudessa Oslossa elokuussa 2012.
Anders Behring Breivik oikeudessa Oslossa elokuussa 2012.Heiko Junge / EPA

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin terveystilaa seuraavat lääkärit ovat sitä mieltä, että hän ei ole kärsinyt eristyksestä, kertoo yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Breivik on haastanut Norjan valtion oikeuteen ja väittää, että jatkuva eristyksessä pitäminen on epäinhimillistä ja alentavaa.

NRK:n tietojen mukaan Breivik on kausittain osoittanut selviä merkkejä epävakaudesta, ja hänen käytöksensä poikkeaa normaalista. Lääkäreiden mukaan hänen mielenterveydessään ei kuitenkaan ole tapahtunut oleellisia muutoksia vankeusaikana, eikä hän ole kärsinyt eristyksestään.

Lääkäreiden lausunnon uskotaan saavan huomattavan painoarvon Breivikin ja valtion välisessä oikeudenkäynnissä, joka alkaa 15. maaliskuuta. Se pidetään turvallisuussyistä Skienin vankilassa, jossa Breivik istuu tuomiotaan. Se on luokiteltu erittäin korkean turvallisuusluokituksen vankilaksi.

"Vankilaolosuhteet täyttävät vaatimukset"

Norjan oikeuskansleri on jo aiemmin torjunut syytökset ihmisoikeusrikkomuksista ja todennut, että Breivikin vankilaolosuhteet täyttävät Euroopan ihmisoikeussopimuksen vaatimukset kirkkaasti.

Breivikillä on käytössään kolme selliä Skienin vankilassa. Yksi selleistä on tarkoitettu nukkumiseen, yksi opiskeluun ja yksi kuntoiluun. Hänellä on myös käytössään televisio, pelikonsoli ja tietokone, jossa ei kuitenkaan ole internet-yhteyttä.

Kerran viikossa hän pääsee ulos osastoltaan pieneen seurusteluhuoneeseen, jossa hän saa oleskella ilman käsirautoja. Hän voi laitta ruokaa, juoda kahvia, pelata pelejä ja keskustella vankilan henkilökunnan kanssa.

Anders Behring Breivik tappoi kesällä 2011 yhteensä 77 ihmistä Utøyan saarella ja Oslon keskustassa. Hänet on tuomittu 21 vuoden vankeusrangaistukseen. Rangaistusta voidaan jatkaa, mikäli Breivikin arvioidaan olevan vaarallinen itselleen tai muille.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi