Koe uusi yle.fi

Sipilä: Turkin leireiltä saatetaan ottaa Eurooppaan 54 000 pakolaista

Turkin leireiltä otettavat ihmiset jaettaisiin maiden kesken jo sovittujen kiintiöiden puitteissa.

turvapaikanhakijat
Turkin rannikkovartiosto rekisteröi turvapaikanhakijoita.
Turkin rannikkovartiosto rekisteröi turvapaikanhakijoita tammikuussa.Tolga Bozoglu / EPA

Turkin ja Euroopan maiden suunnitelma pakolaisten palauttamisesta Turkkiin hahmottuu. Saksa, EU-puheenjohtajamaa Hollanti, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja Turkki ovat neuvotelleet järjestelmästä, jossa Turkki ottaisi takaisin Kreikkaan pyrkineet turvapaikanhakijat. Vastineeksi Eurooppa ottaisin jokaista palautettua kohden pakolaisen Turkin leireiltä. Nyt asiasta yritetään sopia kaikkien jäsenmaiden kesken.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo EU-komission selvittäneen ehdotuksen laillisuusperustaa ja komission mukaan lakiperusteet ovat olemassa.

YK:n pakolaisjärjestö valikoisi Turkista lähetettävät pakolaiset. Sipilä kertoi, että lukumääristä on puhuttu alustavasti.

– Ainakin aluksi on puhuttu, että määrä olisi 54 000, joka on jäänyt sisäisistä siirroista. Asia on vielä yksityiskohdissaan keskustelematta, Sipilä sanoi kokouksen tauolla.

Sisäisillä siirroilla tarkoitetaan EU:n hyväksymää 160 000 turvapaikanhakijan jakamista kiintiöiden perusteella eri maihin. Kiintiöillä oli tarkoitus siirtää turvapaikanhakijoita Kreikasta, Italiasta ja Unkarista muihin maihin. Unkari kuitenkin irtisanoutui suunnitelmasta, jossa maasta olisi siirretty 54 000 pakolaista.

Sipilä ennakoi kokouksen keskusteluiden perusteella, että kun viesti siitä että Kreikasta ei pääse eteenpäin leviää turvapaikanhakijoiden keskuudessa vaan edessä on palautus Turkkiin, he etsinevät toisen reitin.

Useat EU-johtajat joutunevat hakemaan valtuutuksen kotimaasta, jotta voi tehdä päätöksen.

– Parlamenttien käsittely tähän varmasti tulee, niin Suomessa kuin muuallakin.

Asiasta päättäminen voi siksi venyä ja sopimus viimeisteltäneen vasta seuraavassa Eurooppa-neuvostossa. Sipilä on perunut huomiset menonsa, koska tämäniltaisen kokouksen ennakoidaan kestävän pitkään.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyönteisruoka

Tiedätkö, mitä syömäsi sirkka on popsinut?

Tutkijat etsivät sopivaa ravintoa ötököille

Mainoskuvat

Presidentti olikin mainoskuvassa vain kasvoillaan – Kampanjan tilannut Pelastusarmeija: Ei kai kukaan tätä dokumenttikuvana pidä

Vanhustenhoito

Yksinhuoltajaäiti avasi kotinsa ovet mummoille – "Kuin minun omia äitejä"

Seksuaalirikokset

Oikeusministeri: Seksuaalirikosten rangaistuksia selvitetään jo – yksittäistapauksia en kommentoi