yle.fi-etusivu

Kansallismielisen puolueen mainoksista kohu Tanskassa – "Lapsesi ansaitsevat tanskalaisen Tanskan"

Mainoksia on pidetty muun muassa tyhmänä ja erittäin ongelmallisena.

Ulkomaat
Kansallismieliset mainokset ovat herättäneet pahaa verta Kööpenhaminassa.
Kansallismieliset mainokset ovat herättäneet pahaa verta Kööpenhaminassa.Kuvakaappaus yleisradioyhtiö DR:n kotisivulta.

Kansallismielisen äärioikeistolaisen puolueen mainoksista on noussut kohu Kööpenhaminassa, kertovat tanskalaiset tiedotusvälineet. Liikenneyhtiö Movia on sallinut Tanskalaisten puolueen (Danskernes parti) mainokset linja-autoissaan.

"Lapsesi ansaitsevat tanskalaisen Tanskan", ilmoitetaan puolueen mainoksissa. Tanskalaisten puolueen on perustanut Daniel Carlsen, joka kuului aiemmin uusnatsipuolue DNSB:hen.

Movian Facebook-sivu on täyttynyt kommenteista, joissa yhtiötä arvostellaan mainostilan antamisesta puolueelle. Yhtiön omien sääntöjen mukaan mainokset eivät saa syrjiä rodun, sukupuolen, uskonnon, iän tai kansalaisuuden perusteella, eivätkä ne saa loukata kenenkään uskonnollista tai poliittista vakaumusta.

Mainosta on pidetty muun muassa tyhmänä ja erittäin ongelmallisena.

– Se kehottaa kansanmurhaan tai vaihtoehtoisesti suuren kansanosamme käännyttämiseen. Se on kaukaa haettua, sanoo sosialistipuolueen Kööpenhaminan alueneuvos Jens Mandrup Tanskan TV2:lle (siirryt toiseen palveluun).

Moni arvostelijoista on myös huomauttanut, että yhtiö on aiemmin kieltänyt mainokset, joissa vaadittiin tanskalaisia boikotoimaan israelilaisten miehittämillä alueillaan tuottamia tuotteita.

Movia vakuuttaa punninneensa mainosten julkaisemista tarkkaan. Kirjallisessa vastauksessa yleisradioyhtiö DR:lle (siirryt toiseen palveluun) Movia toteaa, että mainokset täyttävät yhtiön säännöt.

– Ymmärrämme, että joku voi pitää Tanskalaisten puolueen mainoksia epämiellyttävinä, kuten muidenkin puolueiden mainoksia voi pitää epämiellyttävinä. Movia ei kuitenkaan omien sääntöjensä perusteella voi hylätä Tanskalaisten puolueen mainoksia, sillä sallimme yleensä poliittisten puolueiden mainokset, eikä mainos ole laiton, perustelee Movia DR:lle.

Tasnkalaisten puolue uskoo, että kritiikkivyöry on äärivasemmiston orkesteroimaa "paskan heittoa" (siirryt toiseen palveluun).

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Black Friday

Kulutushysteria oli liikaa – osa kauppiaista nousi kapinaan mustaa perjantaita vastaan: "Älä kuluta, osta laatua"

Tampere

Valtion tuki Tampereen monitoimiareenalle varmistui – "Sehän on hieno uutinen"

Egypti

Egyptin media: Ainakin 85 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Luonto

Borneon orangeilla on toivoa