Hyppää sisältöön

Kansainvälisen naistenpäivän teemana on sukupuolten tasa-arvo 2030 mennessä

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin mukaan naisten syrjinnän ja naisiin kohdistuvan väkivallan vuoksi teemapäivä on ajankohtaisempi kuin koskaan. Järjestö myös korostaa, että sukupuolten tasa-arvo ei ole pelkästään naisille tai miehille, vaan se on kaikille.

Seksiorjina käytetyt naiset olivat peittäneet päänsä huiveilla, kun he saapuivat seuraamaan eläkkeellä oleva upseeri Esteelmer Reyes Gironin ja puolisotilaallisten joukkojen edustaja Heriberto Valdez Asijin oikeustuomiota. Kuva: Esteban Biba / EPA

Kansainvälisen naistenpäivän teemana on tänä vuonna sukupuolten tasa-arvon saavuttaminen vuoteen 2030 mennessä. Kaikki YK:n jäsenvaltiot ovat yhdessä hyväksyneet tavoitteen ja sitoutuneet lopettaamaan kaiken naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän ja väkivallan kaikkialla maailmassa vuoteen 2030 mennessä.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin mukaan kehitystavoite puuttuu rakenteellisiin esteisiin sukupuolten tasa-arvon saavuttamisessa. Tavoitteen toteutumisessa huomioidaan muun muassa naisten tekemä palkaton työ ja naisten epätasa-arvoinen mahdollisuus taloudellisten resurssien käyttämiseen. On asetettu myös seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä päämääriä sekä lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen.

Järjestön mukaan naisiin kohdistuva syrjintä ja väkivalta on suurin este tasa-arvon saavuttamiselle maailmassa, joten teemapäivä on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Järjestö korostaa, että sukupuolten tasa-arvo ei ole pelkästään naisille tai miehille, vaan se on kaikille. Tasa-arvo on ihmisoikeuskysymys, joka edellyttää kaikkien osallistumista, järjestö muistuttaa.

.
.