Vantaalla ei innostuta Helsinkiin suunnitelluista kaupunkibulevardeista

Vantaa on huolestunut siitä, että Helsingin yleiskaavaehdotuksen kaupunkibulevardit ruuhkauttaisivat Vantaan ja vaikeuttaisivat pääsyä Helsingin keskustaan.

Havainnekuva Hämeenlinnanväylän sisääntulotielle suunnitellusta kaupunkibulevardista. Kuva: Helsingin kaupunki

Vantaan kaupunginvaltuusto antoi eilen kriittisen lausunnon Helsingin uudesta yleiskaavaehdotuksesta, jonka mukaan suuri osa uusista asuinalueista rakennettaisiin kaupunkibulevardeiksi muutettavien sisääntuloväylien varrelle.

Vantaan mukaan bulevardeja on tarkasteltu yleiskaavaehdotuksessa puutteellisesti. Lausunnossa arvioidaan, että bulevardien vaikutus seutuliikenteeseen tulisi olemaan erittäin suuri. Vantaalla pelätään, että kaupunkibulevardit aiheuttaisivat ruuhkia ja vaikeuttaisivat pääsyä Helsingin keskustaan.

Vantaa esittää, että Helsingin yleiskaavassa luovutaan kokonaan Lahdenväylän kaupunkibulevardista. Myös liikenneteknologian murroksen ja älykkään liikenteen vaikutuksia olisi Vantaan mukaan syytä selvittää lisää.

Vantaan lisäksi kaupunkibulevardien aiheuttamista ruuhkista ovat aiemmin varoitelleet muun muassa Liikennevirasto ja Uudenmaan ELY-keskus.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavasuunnittelija Heikki Salmikivi vakuutti helmikuussa, että pelko liikenteen ruuhkautumisesta on turha.