Talvella hurjia lämpöennätyksiä – Alaskaan piti tuoda lunta junalla

Tämän talven lämpötilat ihmetyttävät tutkijoita. Keskimääräiset lämpötilat ovat olleet eri puolilla arktista aluetta huomattavasti tavallista lämpimämmät. Samaan aikaan lunta on ollut niukasti.

ilmasto
Auringonnousu Pohjoisnavalla.
James Yungel / NASA

Talvikuukaudet ovat olleet poikkeuksellisen lämpimiä monilla pohjoisilla alueilla, kertovat Ruotsin television SVT:n (siirryt toiseen palveluun) kokoamat tiedot.

Esimerkiksi Yhdysvaltain pohjoisin osavaltio Alaska on kokenut talven aikana erittäin lämpimiä säitä ja vähän lumisateita. Alueelle tyypilliset talvimyrskyt ovat puuttuneet kokonaan.

Viikonloppuna alkoi kuuluisa koiravaljakkokilpailu Iditarod, joka kulkee Alaskan halki. Lähtöpaikalla oli kuitenkin niin vähän lunta, että siti piti tuoda paikalle junalla.

Tammikuu oli Alaskassa useita asteita keskimääräistä lämpimämpi, kun ilmavirtaukset toivat pohjoisnavan suunnasta lämmintä ilmaa.

Nollakeli pohjoisnavalla

Pohjoisnapa on keskitalvella erittäin kylmä, yleensä lämpötilat ovat 30 - 35 astetta miinuksella. Uudenvuoden aikaan pohjoisnavan lämpötila nousi nollan tienoille ja pohjoisnavan ympäristöön ilmestyi sulavesijärviä.

Satelliittihavaintojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan arktinen jääpeite on koko tämän alkuvuoden ajan ollut mittaushistorian pienin. Jääpeite on ollut noin 1,5 miljoonaa neliökilometriä keskimääräistä pienempi.

Huippuvuorten alue on SVT:n mukaan täysin jäätön. Viimeiset 30 päivää ovat olleet Norjan ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan huimat 11 astetta keskimääräistä lämpötilaa lämpimämmät.

Lähteet: Yle, SVT