1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähköpyörien suosio kasvaa – Lastipyörälainaamo vuoden pyöräilyteko

Jyväskylän Lastipyörälainaamo on valittu vuoden 2015 parhaaksi pyöräilyteoksi. Lainaamo mahdollistaa sähköavusteisten tavarapyörien käytön kaikille kaupunkilaisille ilmaiseksi. Tunnustuksen myönsi Suomi pyöräilee -hanke ja Pyöräilykuntien verkosto. Valinnan perusteluissa todettiin, että Lastipyörälainaamo on uusi, suosittu, monistettava ja tarpeellinen pyöräilypalvelu.

Kotimaan uutiset
Kalliin sähköavusteisen lastipyörän voi hankkia kimpassa vaikka taloyhtiölle.
Arvo Vuorela ja kuvaaja Isto Janhunen testasivat lastipyörän. Katso, nousiko lenkillä hiki pintaan ja miten muu liikenne suhtautui vielä melko harvinaiseen ajokkiin.

Vuoden pyöräilyteoksi etsittiin uusia ja raikkaita toimintatapoja edistää pyöräilyä. Kriteereinä olivat vaikuttavuus, hauskuus ja kekseliäisyys.

Lastipyörälainaamo aloitti toimintansa Jyväskylässä Kansalaistoiminnankeskus Matarassa kesäkuussa 2015. Lainaamosta kuka tahansa voi saada maksutta käyttöönsä sähköavusteisen tavarapyörän enintään kolmeksi vuorokaudeksi. Valikoimasta löytyy kaksi- ja kolmepyöräisiä sähköavusteisia lastipyöriä, raskaan lastin kuljettamiseen sopiva sähköavusteinen taakkapyörä ja kahden lapsen kuljettamiseen sopiva pyörän peräkärry.

Lainaamo on osa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n toimintaa, ja se on saanut rahoitusta Liikenneviraston liikkumisen ohjauksen valtionavustuksista. Lainaamoa pyöritetään yhteistyössä Kansalaistoiminnankeskus Mataran kanssa.

Uusi kausi alkaa huhtikuussa

Lainaamon ovet aukeava talvitauon jälkeen 19. huhtikuuta. Tulevalla kesäkaudella tulee lainattavaksi lisää lastipyöriä.

Lainaamon ensimmäisellä kaudella pyörät ovat olleet huippusuosittuja. Kesäkuukausina pyörien käyttöaste oli 90 prosenttia ja koko lainakaudella yli 70 prosenttia. Lainaajia on ollut laidasta laitaan. Nuorimmat kyydissä istujat ovat olleet alle vuoden ja vanhin ajaja yli 70-vuotias.

Pyöriä on käytetty lasten kyyditsemisten lisäksi muun muassa kauppareissuihin, mainosten jakamiseen ja jopa mullan kärräämiseen puutarhamyymälästä kotipihalle.

Lainaajat ovat olleet erityisen iloisia mahdollisuudesta päästä kokeilemaan lastipyöriä ilmaiseksi. Samalla moni on päässyt ensimmäistä kertaa kokeilemaan sähköavusteista pyörää.

Lastipyörässä on turvavyölliset paikat neljälle lapselle.
Kuinka helppoa sähköavusteista lastipyörää on ajaa? Jyväskyläläinen perhepäivähoitaja Minna Kettunen kokeili sähköavusteista lastipyörää hoitajan arjessa. Neljän lapsen kuljettaminen lastipyörällä onnistui yli odotusten.
Lue seuraavaksi