Koe uusi yle.fi

Voiko tämä olla totta? Järvenpäässä avataan terveyskeskus, jossa potilasta ei juoksuteta

Järvenpään sosiaali- ja terveyspalvelut mullistuvat vuodenvaihteessa, kun uusi jättiterveyskeskus aloittaa toimintansa. Terveyskeskus on kaupungin kaikkien aikojen suurin investointi, noin 60 miljoonaa euroa.

Kotimaa
Kiinteistö Oy Järvenpään Terveystalo
Havainnekuva uudesta terveyskeskuksesta.Kiinteistö Oy Järvenpään Terveystalo

Onko olemassa terveyskeskusta, missä asiakas on kuningas? Tämä on pian todellisuutta ainakin Järvenpäässä, kun uusi sosiaali- ja terveyskeskus avaa ovensa vuodenvaihteessa.

Myllykulmassa palvelut tarjotaan yhdeltä luukulta. Keskukseen keskitetään kaupungin kymmenen sote-yksikköä.

– Kun potilas tulee vastaanotolle, ammattilaiset tulevat potilaan luokse. Ammattilainen saattaa vaihtua huoneessa, mutta potilas on edelleen siinä samassa huoneessa. Potilas ei enää etsi, minne seuraavaksi pitäisi siirtyä, lupaa Järvenpään sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualuejohtaja Tiina Salminen.

Hammashoitohuone terveyskeskuksen mallihuoneessa.
Hammashoitohuone terveyskeskuksen mallihuoneessa. Tila voidaan muuttaa tarvittaessa avohoitohuoneeksi.Yle

Järvenpään sote-talo on muutoinkin valtavirrasta poikkeava. Tilat on tehty muunneltaviksi. Esimerkiksi hammaslääkärin hoitohuone saadaan muutettua tarvittaessa avohoitohuoneeksi.

Asiakkaatkin ovat osallistuneet tilojen suunnitteluun. Kommentteja on kerätty eläkeläisiltä, vammaisilta ja koululaisilta.

Paljon puhuttua tehokkuuttakin saadaan, kun vuodeosastojen kylpyhuoneet on rakennettu kiinni rakennuksen ulkoseinään kuin parvekkeet.

Näin pystytään säästämään hoitajien aikaa, kun kävelymatka sisällä lyhenee. Tehokkuuspyrkimys ei ole mitään näpertelyä, sillä talossa tulee työskentelemään 350–400 työntekijää.

– Kävelymatka joka vuodeosaston kohdalta jää pois, kun vessat ovat ulkopuolella kiinni seinässä eivätkä perinteisesti vuodeosastojen välissä mikä pidentää käytävien pituutta, selittää Kiinteistö Oy Järvenpään Terveystalon toimitusjohtaja Jari Toivo.

60 miljoonan hankkeella tavoitellaan säästöjä

Terveyskeskus on Järvenpään kaikkien aikojen suurin investointi, noin 60 miljoonaa euroa. Säästöjä uudesta terveyskeskuksesta syntyy silti noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Mutta mitä 40 000 asukkaan kokoisessa Järvenpäässä tehdään näin massiivisella terveyskeskuksella?

Salminen kiistää, että tuliterällä rakennuksella turvattaisiin lähipalveluita sote-uudistuksen paineessa. Uudistuksen on uumoiltu vähentävän terveyskeskusten määrää etenkin pienillä paikkakunnilla.

– Terveyskeskuksen suunnittelu on alkanut jo paljon aikaisemmin kuin sote-uudistuksesta on alettu puhumaankaan. Valmistuminen vain nyt ajoittuu sattumalta samaan ajankohtaan.

– On luontevaa, että meillä on maantieteellisesti pienessä, mutta väestömäärältään runsaassa kunnassa yksi keskitetty piste sosiaali- ja terveyspalveluille, Salminen painottaa.

Järvenpää uusi terveyskeskus.
Järvenpään uusi terveyskeskus valmistuu vuodenvaihteessa.Kiinteistö Oy Järvenpään Terveystalo