Etelä-Korea yrittää katkaista Pohjois-Korean rahansaannin – laivat ja ravintolat boikottiin

Etelä-Korea on raivostunut Pohjois-Korean alkuvuonna tekemästä ohjuslaukaisusta, jota Etelä-Korea pitää mannertenvälisenä ohjuskokeena. Pohjois-Koreassa käyvät laivat ovat jatkossa boikotissa ja kansalaisia kehotetaan välttämään pohjoiskorealaisia ravintoloita.

Ulkomaat
Eteläkorealaiset sotilasviranomaiset tutkivat sotilasaluksella merestä nostettua esinettä.
Eteläkorealaiset sotilasviranomaiset tutkivat 11. helmikuuta sotilasaluksella merestä nostettua esinettä, jonka epäiltiin olevan osa Pohjois-Korean laukaisemasta ohjuksesta.Yonhap / EPA

Etelä-Korea on asettanut Pohjois-Korealle uusia pakotteita vastatoimena tämän alkuvuodesta tekemille ohjuslaukaisuille. Pakotteet vaikeuttavat Pohjois-Korean pyrkimystä hankkia ulkomaista valuuttaa.

Soul asettaa 40 henkilöä ja 30 yhteisöä mustalle listalleen, eli kieltää näitä tekemästä liiketoimintaa Etelä-Koreassa. Henkilöistä kaksi ja yhteisöistä kuusi on muualta kuin Pohjois-Koreasta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan boikottiin asetettujen henkilöiden joukossa on singaporelaisia ja taiwanilaisia.

Ehkä merkittävin pakotetoimi on estää niiden alusten pääsy Etelä-Korean aluevesille, jotka ovat käyneet Pohjois-Korean satamissa kuluneiden kuuden kuukauden aikana.

Toimenpide käytännössä lopettaa pitkään suunnitellun hankkeen, jonka tarkoituksena oli tuoda Venäjältä kivihiiltä Pohjois-Korean satamien kautta Etelä-Koreaan. Tämä yhteistyö on ollut tärkeässä osassa Etelä-Korean presidentin Park Geun-Hyen suunnitelmaa, jonka myötä Etelä- ja Pohjois-Koreoiden rautatiet olisi kytketty aina Eurooppaan johtavaan rautatieverkkoon.

Etelä-Korean hallitus haluaa myös kansalaistensa boikotoivan pohjoiskorealaisia ravintoloita eri maissa. Hallituksen mukaan ne kanavoivat Pohjois-Koreaan ulkomaanvaluuttaa noin kymmenen miljoonan dollarin arvosta vuosittain.

Pohjoiskorealaisia ravintoloita arvioidaan olevan yhteensä noin 130 kaikkiaan 12 maassa.

Pohjois-Korea laukaisi tammikuussa avaruuteen satelliitin. Etelä-Koreassa arvellaan, että todellisuudessa Pohjois-Korea testasi kykyään ampua mannertenvälinen ohjus. Tapahtuma on kiristänyt maiden välit äärimmilleen ja viriämässä ollut taloudellinen yhteistyö on katkennut.

Lähteet: Reuters, AFP