Ensimmäiset sotarikosjutut käräjille – kahdelle irakilaiselle vaaditaan vankeusrangaistusta

Kahta irakilaista miestä syytetään sotarikoksista, jotka on tehty Irakissa. Teot liittyvät ruumiin häpäisyyn ja ovat sotarikoksena "lievemmästä päästä". Jutut eivät liity toisiinsa.

Kotimaa
Irakilaissotilaat tarkastavat taistelun jälkiä.
Irakilaissotilaat tarkastivat taistelun jälkiä Tikritin laitamilla maanantaina.STR / EPA

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen nostaa syytteet kahta irakilaista miestä vastaan, joita epäillään sotarikoksista Irakissa. Tekojen epäillään tapahtuneen kesällä 2014 ja keväällä 2015 osana aseellista konfliktia.

Molemmissa tapauksissa teot liittyvät kuolleiden vihollissotilaiden ruumiin häpäisyyn ja näyttönä on pääasiassa sosiaalisesta mediasta löytynyt materiaali. Miehet tai teot eivät liity toisiinsa.

Oikeudenkäynnit alkavat Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan käräjäoikeudessa vielä tässä kuussa.

Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Irtopää somekuvassa

Ensimmäinen mies otettiin kiinni marraskuussa Pirkanmaalla. Hänestä liikkui sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa hänellä oli kädessään ihmisen pää. Somekuvien perusteella mies oli tullut Suomeen Tornion kautta.

Mies on syntynyt vuonna 1986.

Taisteli Isisiä vastaan

Toinen irakilainen otettiin kiinni kaksi kuukautta sitten Hämeenlinnassa. Hänen epäillään kuuluneen Irakin armeijan joukkoihin ja taistelleen Isisiä vastaan.

Sotarikosepäily liittyy tapahtumiin vuosi sitten keväällä, kun Irakin hallitus valtasi Tikritin takaisin Isisiltä. Mies on 23-vuotias.

Isoin juttu vielä tutkinnassa

Näiden kahden tapauksen lisäksi KRP tutkii yhä irakilaiskaksosten tapausta. 23-vuotiaat veljekset vangittiin joulukuussa.

Heidän epäillään kuuluneen Isisiin ja surmanneen ampumalla Irakin armeijan aseettomia sotilaita. KRP epäilee heitä 11 terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Veljekset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina syksyllä.

Isisin taistelijat tappoivat niin kutsutussa Camp Speicherin joukkomurhassa kesällä 2014 satoja irakilaisia sotilaita.

Sotarikosjutut harvinaisia

Poliisi selvittää parhaillaan yli kymmentä tapausta, jotka liittyvät turvapaikanhakijoiden yhteyksiin sota- tai terrorismirikoksiin. Tyypillisesti epäillyn hallusta on löytynyt väkivaltaista kuvamateriaalia.

Sotarikos voi kattaa hyvin monenlaisia tekoja kidutuksesta sotilaspuvun väärinkäyttöön. Siitä voidaan tuomita vankeutta yhdestä vuodesta elinkautiseen.

Näissä kahdessa tapauksessa on syyttäjän mukaan kyse "lievemmän pään teoista".

Suomessa ei ole ollut aiemmin tällaisia sotarikosjuttuja oikeudessa. Vuonna 2012 ruandalaismies tuomittiin elinkautiseen joukkotuhonnasta Ruandan kansanmurhassa.