Hyppää sisältöön

Ikäerosta viis – mummu ja tyttärentytär reissaavat yhdessä ja käyvät samalla vaatekaapilla

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi kaksi eri sukupolven naista istahti kahvikupposen äärelle pohtimaan naiseutta. Vastaukset kumpuilevat korkokengistä tasa-arvoon ja vapauteen.

Tyttärentyttären Anni Myllymäen ja isoäidin Anja Holpaisen välillä on silminnähtävä yhteisymmärrys. Kahvipöydässä istuu kaksi vahvaa ja räväkkää, toistensa seurassa viihtyvää naista – sillä ei ole merkitystä, että syntymävuosien välissä on monta vuosikymmentä.

73-vuotias Anja on Annin mukaan nuorekas, iloinen ja aktiivinen mummo, joka sanoo asiat suoraan ja on kaikessa mukana. Abiturientti Anni puolestaan saa kiitosta ahkeruudestaan ja ihanuudestaan.

Kumpikin pitää naisena olemisen parhaana puolena tasa-arvoa ja vapautta valita oma tie.

– Nykypäivänä naisella on helpompi saada olla vapaasti sellainen kuin on. Jos haluaa olla stereotyyppinen kotiäiti, sen pystyy tekemään. Mutta pystyy myös olemaan tasavertainen miesten kanssa, Anni pohtii.

– Mutta sitten taas miesten oletetaan olevan miehisiä. Nainen saa olla sellainen kuin haluaa, hän jatkaa.

Mopon korjauksesta ja korkokengillä kävelyyn

Anja oppi tasa-arvon merkityksen jo lapsuudenkodissa, jossa jokaisella oli samat oikeudet ja velvollisuudet. Isä toi nuoren tytön eteen mopon ja moottoripyörän.

– Sanoi, että saat ajaa, jos osaat korjata. Oli pakko opetella kaikki miestenkin hommat, Anja muistelee.

Vaikka Anja onkin pitänyt huolen siitä, ettei ole jättänyt mitään tekemättä sukupuolensa takia, osaa hän myös korostaa naiseuttaan. Siihen liittyy myös yksi elämänohje, jonka hän on välittänyt myös lapsenlapselleen.

– Jos on korkokengät jalassa, pitää astua ryhdikkäästi. Ja pitää astua kanta edellä, Anni nauraa ja tunnustaa käyttäneensä mummun ohjeiden mukaisesti korkokenkiä seiskaluokalta lähtien.

Vaatteetkin ovat tarvittaessa yhteiset

Sukupolvien kuilua ei näiden kahden välillä juuri huomaa. Mutkattomasta yhteiselosta paljon kertoo sekin, että parivaljakko on käynyt yhdessä ulkomaanmatkoillakin.

– Ja voin vielä paljastaa, että meillä on melkein yhteinen vaatekaappikin, nahkajakkuun pukeutunut Anja sanoo pilke silmäkulmassa ja saa välittömästi tyttärentyttärensä nauramaan.

– Siis kyse on nyt vain siitä, että menin lukiolaisten liiton liittokokoukseen ja sinne piti olla fiksua vaatetta. Ja mummo kun on tyyliltään nuorekkaampi, niin ne vaatteet meni ihan hyvin liittokokoukseen, Anni selvittää iloisen naurunremakan säestämänä.

.
.