1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjä tiukkana: Huumeliigan pomo, ”Pasilan mies”, on Jari Aarnio

Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutun loppurutistus alkanut osapuolten loppulausunnoilla. Syyttäjä pitää Aarniota suuren huumeliigan johtohahmona ja vaatii tälle 13 vuoden vankilatuomiota. Puolustus taas katsoo, että syytteet on hylättävä, koska syyttäjien suuressa palapelissä on liikaa ammottavia reikiä.

Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosoikeudenkäynnin avainkysymys on kaiken aikaa ollut: kuka oli laajoja huumausainekauppoja Suomessa taustalla junaillut ”Pasilan mies”.

Kyse on useiden hasis-erien rahdista Hollannista Suomeen tynnyrien sisässä. Syyttäjien mukaan hasista on tuotu Suomeen Aarnion johdolla noin tuhat kiloa.

Syyttäjien loppulausuntoa koko tiistaipäivän esittävä kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen totesi heti istunnon alussa ykskantaan:

– Pasilan mies on Jari Aarnio.

Näytön kova ydin: kymmenen kännykän teletiedot

Aarnio-juttu on ollut historiallisen vaikea kaikille osapuolille.

Jutussa ei ole niin sanottua ”savuavaa asetta”. Yli yhdeksän kuukautta kestäneen oikeudenkäynnin aikana syyttäjät ovat esittäneet valtavan palapelin, joka kokonaisuutena – syyttäjien mukaan – todistaa Aarnion olevan Pasilan mies.

Avainasemassa ovat kaiken aikaa olleet matkapuhelimet. Syyttäjien mukaan Aarnio – Pasilan mies - on hoitanut virkatehtäviään ja huumausainekauppoja kaikkiaan noin kymmenellä eri puhelimella. Syyttäjät katsovat, että puhelimet ovat ”sopineet Aarnion käteen”.

Puhelutietojen jäljitysralli on ollut vertaansa vailla. Esitutkinta-aineistoa jutussa on jo liki 40 000 sivua. Merkittävä osa siitä koskee monimutkaisia teleliikennekaavioita.

Aarnio itse on kaiken aikaa kiistänyt syyllistyneensä minkäänlaiseen rikokseen. Hänen mukaansa Helsingin huumepoliisi on käyttänyt salaisia matkapuhelimia ”yhteystietopuhelimina” alamaailman vinkkihenkilöiden suuntaan.

Kummalla uskottavampi tarina – syyttäjillä vai puolustuksella?

Tuomareiden on päätettävä kumpi tarina on uskottavampi: syyttäjien tarina vai Aarnion puolustuksen vaihtoehtoinen tarina.

Syyttäjillä on jutussa täysi todistustaakka. Kenenkään ei tarvitse osoittaa itseään syyttömäksi.

Tuomitsemiskynnys ylittyy vain, jos syyttäjä näyttää epäillyn syyllistyneen väitettyyn rikokseen ilman varteenotettavaa epäilystä.

Jos tuomarille syntyy varteenotettava epäilys syytteessä olevan syyttömyydestä, syyte hylätään.

Syyttäjät ovat kaiken aikaa korostaneet, että Aarnion osallisuutta suuren huumausainesalakuljetuksen junailijana on tarkasteltava kokonaisuutena, koko oikeudenkäyntiaineiston valossa. Syyttäjät vaativat Aarniolle 13 vuoden vankeustuomiota törkeistä huumausainerikoksista ja virkarikoksista.

Puolustus taas katsoo, että syyttäjän palapelissä on liikaa ammottavia aukkoja ja siksi syytteet on hylättävä.

Jari Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi antaa oman loppulausuntonsa huomenna.