1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Jäällä moottorikelkkailu on vaarallista, eikä pelkästään heikkojen jäiden takia

Liikenneturvan tietoon on tänä talvena tullut poikkeuksellisen paljon tilanteita, joissa kelkka on joutunut pulaan Perämeren jäällä. Jäällä tuuli puhaltaa moottorikelkan jäljet nopeasti näkymättömiin ja vaihteleva sää voi vaikeuttaa takaisin pääsemistä. Myös tuntureilla tilanne on osin sama.

Kuva: Jari Vesa / Yle

Meren jäällä moottorikelkkailu on niin täynnä vaaroja kokemattomalle kelkkailijalle, että asiakkaille on päätetty olla kokonaan vuokraamatta kelkkoja kemiläisessä Lapponia Safariksessa.

Opas Marko Nieminen työskenteli ennen Kemiä muun muassa Ylläksellä. Hän kertoo, että Perämeren jäillä kelkkailuolot ovat kokonaan toiset kuin Ylläksen kelkkareiteillä. Syynä ei ole pelkästään riski pudota heikkoihin jäihin.

– Eksymisen riski on suuri, kun olosuhteet täällä vaihtuvat monta kertaa päivässä. Pahimmassa tapauksessa saattaa olla niin kova usva tai lumisade, että hädin tuskin näen ensimmäisen takana tulevan asiakkaan.

Nieminen sanoo, että meren jäällä menee vain parikymmentä minuuttia ennen kuin tuuli on pyyhkinyt kelkan jäljet näkyvistä.

– Ei voi missään nimessä luottaa, että oman jäljen kanssa löytää takaisin lähtöpisteeseen.

Tänä vuonna onnettomuuksia ollut paljon

En itse muista tälllaista kahdenkymmenen vuoden urani ajalta. Verkkokalvoille on piirtynyt kuvia kiinni jääneistä kelkoista keulat pystyssä.

Petri Niska

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä kertoo, että etenkin tänä talvena hänen tietoonsa on tullut paljon onnettomuuksia juuri Perämeren jäiltä, jotka vaikuttavat olevan erityisen vaarallisia. Onnettomuudet eivät ole johtaneet kuolemaan, mutta niitä on ollut paljon.

– En itse muista tällaista kahdenkymmenen vuoden urani ajalta. Verkkokalvoille on piirtynyt kuvia kiinni jääneistä kelkoista keulat pystyssä.

Niskan mukaan "ilkeitä tilanteita" on tullut etenkin, kun jään päälle on kertynyt vettä, jonka päälle on muodostunut uusi, ohut jääkerros. Hän arvelee väliveden kertymisen syyksi vedenkorkeuden suurta vaihtelua tänä vuonna.

Maastossa on helppo eksyä

Olosuhteet luonnossa voivat muutenkin yllättää kelkkailijan. Niska sanoo, että jäljet katoavat nopeasti näkyvistä myös tunturissa.

Siksi hän suositteleekin merkittyjä kelkkareittejä tai kelkkauria, koska niiden kunnosta vastaa joku. Etenkin jäillä voi olla vaarallista, oli kyseessä sitten meri, järvi tai joki.

– Jää on ylivoimaisesti vaarallisin paikka kelkkailijoille. Kelkkailijan yleisin kuolinsyy on hukkuminen.