Raiskauksia ja sarjamurhia – Karin Slaughterin kirjat peilaavat amerikkalaisen unelman pimeää puolta

Maailman kuuluisimpiin rikoskirjailijoihin kuuluva Karin Slaughter tunnetaan kylmäävistä ja todentuntuisesta kirjoistaan, jotka sijoittuvat usein USA:n Atlantaan. Slaughter haluaa kirjoittaa kiinnostavista rikoksista ja tuoda esille amerikkalaisen yhteiskunnan kipupisteitä.

kulttuuri
Karin Slaughter
Karin SlaughterJussi Mankkinen / Yle

Nomen est omen. Voisiko hyytävänjulmia dekkareita ja trillereitä tekevälle kirjailijalle paremmin sopia sukunimi, joka tarkoittaa teurastajaa? Etenkin kun kyseessä on oikea nimi eikä mikään pseudonyymi.

Toisaalta taas, nomen non est omen. Karin Slaughter on mukava ja mutkaton, herkästi hymyilevä ja huumorintajuinen nainen, jonka olemuksessa ei ole hitustakaan diivailua, vaikka syytä olisi. Slaughterin teoksia on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta ja palkintojakaan häneltä ei puutu.

– Olen introvertti. On hauskaa olla Suomessa ja tavata ihmisiä, mutta haastattelujen välissä oleskelen lähinnä hotellihuoneessa ja luen. Olen varmaan aika samanlainen kuin lukijani, vietän mielelläni aikaa kissojeni ja kirjojeni parissa, Oslo Crime Festivalilta Helsinkiin saapunut Karin Slaughter kertoo.

– Minulla on vuoristossa mökki, jossa työskentelen. Herään aamulla aikaisin ja ryhdyn kirjoittamaan. En katso sähköposteja eikä puhelimeni ole auki. Mökissä ovat vain minä ja tarinani. Suoraan sanottuna rakastan eristäytymistä.

Karin Slaughter
Karin SlaughterJussi Mankkinen / Yle

Zombimainen ruumiinavaus

Karin Slaughter nousi maailmanmaineeseen ja rikoskirjallisuuden terävimpään kärkeen viime vuosikymmenen alkupuolella Grant County _-sarjallaan. _Sokaistu-debyyttiromaani käännettiin saman tien 15 kielelle. Fiktiiviseen Grant Countyyn sijoittuvan sarjan päähenkilönä seikkailee patologi ja kuolinsyyntutkija Sara Linton, joka joutuu suorittamaan epämiellyttäviä tutkimuksia.

– En halunnut vuosiin nähdä tai osallistua ruumiinavaukseen. Ajattelin että olen pikemminkin viihdekirjailija, enkä tahtoisi viihteellistää oikean ihmisen oikeaa kuolemaa, Slaughter kertoo kun tiedustelen, onko hän itse osallistunut ruumiinavaukseen.

– Olin tekemässä eräänä päivänä tutkimuksiani ruumishuoneella ja minulta kysyttiin, haluaisinko nähdä ruumiinavauksen. Tavaramerkkini on jo yläkoulusta lähtien ollut, että vastaan kaikkeen kyllä. Itse prosessi oli rauhallinen ja vakava. Ehkä kiinnostavinta siinä oli se, ettäWalking Dead -fanina olen nähnyt televisiossa paljon ruumiita ja kuolleita zombeja, mutta oikea kuollut ihminen näytti feikiltä. Ehkä katson liikaa televisiota.

Karin Slaughter
Karin SlaughterJussi Mankkinen / Yle

Roska-astiasta etsiväksi

Vuonna 2006 Slaughter tutustutti lukijansa Triptyykki-kirjan kautta uuteen päähenkilöön, ei niin onnekkaiden tähtien alla syntyneeseen arpikasvoiseen etsivään Will Trentiin. Trent löydettiin pikkuvauvana roska-astiasta ja hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa orpokodissa. Kuten muidenkin Slaughterin luomien hahmojen kohdalla, myös Trentiin on eksynyt palasia todellisesti elämästä.

– Voisinpa sanoa, että Will Trent vain ilmestyi mielikuvitukseeni jostakin, mutta näin ei ole. Kehitin Willille lukihäiriön, koska myös keskimmäisellä sisarellani on sellainen. Olen siis tiennyt lukihäiriöstä ja ollut sen kanssa tekemisissä jo aiemmin.

Slaughterin kirjoissa poraudutaan usein yhteiskunnallisiin ongelmiin.

– Lukihäiriön lisäksi olen halunnut kertoa Will Trentin kautta amerikkalaisesta ottolapsijärjestelmästä. Willin kokemukset eivät onneksi ole useimpien lasten kokemuksia, mutta systeemimme on osiltaan rikkinäinen. Sitä pitäisi uudistaa.

Karin Slaughter
Karin SlaughterJussi Mankkinen / Yle

Monitasoisia kirjoja

Yhteiskunnallisista painotuksistaan huolimatta Slaughter ei halua, että häntä kutsutaan poliittiseksi kirjailijaksi.

– Ihmiset tahtovat valitettavasti politisoida kaikein. Jos ajaa vaikkapa naisten oikeuksia, se ei olekaan ihmisoikeuskysymys vaan poliittinen asia.

– Käsittelen kirjoissani usein kotona tapahtuvaa väkivaltaa, lasten hyväksikäyttöä ja raiskauksia, jotka ovat yhteiskunnallisia asioita. Mutta olen myös sitä mieltä, että jokaisen kirjan pitäisi toimia monella eri tasolla. Jos haluat mennä merenrannalle lukemaan ja nauttia hyvästä dekkarista, voit ottaa mukaan kirjani. Jos etsit syvempiä merkityksiä, niitäkin löytyy.

Slaughterin uusin teos, Kaunokaiset, on kahden sisaruksen tragediaa seuraava psykologinen trilleri, jossa eivät seikkaile sen paremmin Will Trent kuin Sara Lintonkaan.

–Kaunokaiseton tarjonnut minulle mahdollisuuden tutkia rikosta uhrin näkökulmasta. Kirja on ollut haaste ja antanut tilaisuuden tehdä jotakin erilaista.

Karin Slaughter
Karin SlaughterJussi Mankkinen / Yle

Väkivaltainen Atlanta

Monet Slaughterin kirjoista sijoittuvat Atlantaan, jossa hän on viihtynyt jo parikymmentä vuotta. Slaughter tuntee myös henkilökohtaisesti paikallisia poliiseja ja rikostutkijoita. Hän on pystynyt kurkistamaan kulissien taakse ja päässyt seuraamaan kaupungin pimeämpää puolta.

– Rikoskirjailijalle Atlanta on hyvä paikka asua, koska se on varsin väkivaltainen kaupunki. Tosin useimmiten kyse on typerien ihmisten tekemistä typeristä rikoksista, kuten toisiaan ammuskelevista jengiläisistä tai huumekauppiaiden törttöilystä.

– Minun työhöni kuuluu tietenkin luoda kiinnostavia rikoksia. Atlantasta ei luonnollisestikaan löydy yhtä paljon sarjamurhaajia kuin kirjoistani, Slaughter hymyilee.

Karin Slaughter
Karin SlaughterJussi Mankkinen / Yle

Lapsia tappava sarjamurhaaja

Slaughter itse on ollut tavalla tai toisella mukana rikosten maailmassa jo lapsesta lähtien.

– Olen aina pitänyt rikoksista ja olen lukenut rikoskirjallisuutta lapsesta lähtien. Flannery O'Connor oli jo varhaisessa vaiheessa yksi suosikkikirjailijoistani. Isoäitini taas luki mielellään True Crime Magazinea, jossa oli todella kauheita ja väkivaltaisia juttuja.

– Kun olin pikkutyttö 1970-luvulla, Atlantassa riehui sarjamurhaaja, joka tappoi lapsia. Ehkä tämä kaikki on tuonut minulle tietoisuuden rikollisuudesta jo hyvin varhaisella iällä.

Slaughterin mukaan etenkin englanninkielisessä kirjallisuudessa on usein oleellisena osana mukana rikos.

– On vaikea keksiä kestävää tarinaa, jossa ei olisi mukana rikosta. Jo Dickensin teokset ovat täynnä taskuvarkaita ja murhaajia, ja jopaTuulen viemääsisältää hyvin väkivaltaisen murhan. Voi siis sanoa, että olen hyvässä seurassa, kun kirjoitan rikoksista, Slaughter vitsailee.

Karin Slaughter
Karin SlaughterJussi Mankkinen / Yle

Vihan valtaama maailma

Kotimaansa ja koko maailman nykytilannetta Slaughter pitää haasteellisena.

– USA:ssa on tällä hetkellä paljon vihaa. Kaikkihan tietävät Donald Trumpin – pyydän anteeksi tämän aasin puolesta. Tosin vihaa löytyy runsaasti myös Ranskasta tai Saksastakin.

– Ihmiset ovat vihaisia, koska maailma muuttuu. USA:ssa on ollut joukko valkoisia miehiä, joiden ympärille maailma on rakentunut ja joiden ympärillä se on pyörinyt todella kauan. He ovat raivoissaan, koska tilanne karkaa heidän käsistään. Aina kun maailmassa tapahtuu järisyttäviä muutoksia, ihmisistä tulee aggressiivisempia. USA:ssa on vieläpä paljon aseita, joilla saa enemmän vahinkoa aikaan, Slaughter analysoi.

Kysäisen Slaughterilta, mitä hän tietää Suomen rikostilastoista.

– Eikös tyypillinen suomalainen rikos ole sellainen, jossa käytetään veistä, ollaan humalassa ja tapetaan joku perheenjäsen? Kun olin edellisen kerran Suomessa, minulle kerrottiin, ettei tarvitse olla huolisssaan, koska suomalaiset tappavat vain perheenjäseniään ja ystäviään. Ehkä minun ei sitten kannattaiisi ystävystyä kenenkään suomalaisen kanssa.

Karin Slaughter
Karin SlaughterJussi Mankkinen / Yle