1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesämökkien hinnoissa yllätyskäänne – katso maakuntasi hintamuutos

Huviloiden toteutuneet myyntihinnat laskivat monta vuotta. Viime vuosi käänsi suunnan taas nousuun. Hinnat nousivat jopa 30 prosenttia.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Muutaman vuoden kestänyt huvilahintojen lasku on päättynyt. Maanmittauslaitoksen tuoreen kauppahintatilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan kesämökkien keskihinnat kääntyivät viime vuonna selvään nousuun. Yleiskaava- ja ranta-asemakaava-alueilla rantamökkien koko maan keskihinnat nousivat viime vuonna viisi prosenttia (= 5 000 euroa) edellisvuoteen verrattuna. Kaava-alueen ulkopuolella, haja-asutusalueella  mediaanihinnat nousivat kaksi prosenttia (= 2 250 euroa). 

Kaava-aluemökkien hinnat ovat hypänneet rajuimmin Etelä-Pohjanmaalla (+33%) ja Uudellamaalla (+30%). Euroissa mitattuna Uudenmaan kesämökit kallistuivat selvästi eniten, vaikka alueen huvilat olivat jo entuudestaan selvästi muuta maata hinnakkaampia. Kesämökki maksoi Uudeltamaalta viime vuonna keskimäärin 227 000 euroa, nousua edellisvuoteen liki 53 000 euroa. Etelä-Pohjanmaalta rantamökin sai puolta halvemmalla, keskimäärin 106 000 eurolla. Nousua edellisvuoteen 26 000 euroa.

Keski-Pohjanmaan hintatiedot jätetty pois kauppojen vähäisyyden takia. Alle 30 kauppaa vuodessa on liian vähän hintakehityksen tarkasteluun. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Uudellamaalla on rahaa ja Pohjanmaalla taas muutama spesiaalialue, kuten Kalajoki ja Vaasan ympäristö. Sieltä ei tarvitse myydä kuin muutama ökyhuvila, niin se näkyy heti keskihinnassa, selittää hintojen nousua johtava asiantuntija Juhani Väänänen Maanmittauslaitokselta.

– Uudellamaalla kauppamäärät ovat lientyneet, mutta se ei näy hinnassa. Ne ostavat, joilla on rahaa ja ostavat silloin automaattisesti parhailta eli kalleimmilta paikoilta.

Jos lännessä hinnat nousivat, niin itärajan pinnassa mökkikauppa kävi viime vuonna selvästi vaisummin. Kovimmat miinukset kirjattiin Kainuussa (-13%), Pohjois-Karjalassa (-9%) ja Etelä-Karjalassa (-8%). Rajamaakunnissa rantahuvila vaihtoi omistajaa 70 000–90 000 euron hintaan. Ruplan romahdus on vähentänyt venäläisten intoa huvilaostoon Suomesta.

– Venäläiset voivat olla hintalaskun taustalla, mutta yleensäkin kesämökkikauppa on käynyt laimeasti idän suunnalla, Väänänen kertoo.

Kaava-alueiden rantamökeistä tehtiin viime vuonna 1 897 kauppaa. Määrä on pyörinyt samoissa viime vuodet.

Haja-asutusalueillakin nousumaakuntia

Etenkin Satakunnan hintataso hyppäsi viime vuonna reippaasti (+44%) kaavoittamattomien haja-asutusalueiden mökkikaupassa. Mökin keskihinta nousi 28 000 euroa 92 000 euroon. Muita kärkinousijoita ovat Kanta-Häme, Keski-Suomi, Päijät-Häme ja Varsinais-Suomi.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Ahvenanmaan hintatiedot jätetty pois kauppojen vähäisyyden takia. Alle 30 kauppaa vuodessa on liian vähän hintakehityksen tarkasteluun. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Selkeästi kalleimmat haja-asutusalueen mökit löytyvät edelleen Uudeltamaalta. Keskihinta oli 175 000 euroa, nousua kuusi prosenttia.

Miinukselle mentiin selvimmin Pohjois-Karjalassa (-29%), Pirkanmaalla (-14%) ja Kainuussa (-12%). Kesämökin keskihinta painui Pohjois-Karjalassa 44 500 euroon. Koko maassa keskihinta oli 79 000 euroa haja-alueella. Haja-asutusalueen rantamökkikauppoja tehtiin viime vuonna 859. Määrä nousi hiukan edellisvuodesta.

Huvilat kallistuivat 15 vuotta putkeen

Mökkihinnoilla on takanaan 14–15 vuotta kestänyt huima nousuputki vuodesta 1997 vuoteen 2011 ja 2012. Sen jälkeen tultiin pari, kolme vuotta alas, kunnes taas viime vuonna hinnat kääntyivät nousuun. Kaava-aluemökin keskihinta oli viime vuonna 108 000 euroa, kun korkeimmillaan koko maan keskihinta on ollut 115 000 euroa vuosina 2011 ja 2012.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Haja-asutusalueen korkein hintanoteeraus oli 2011, jolloin keskihinta oli 86 000 euroa. Viime vuoden keskihinta oli 79 000 euroa. Kaikkien aikojen hintaennätyksiin on siis vielä hiukan matkaa niin kaavoitetuilla rannoilla kuin kaavoittamattomilla haja-alueilla.

Lue koko Maanmittauslaitoksen laatima Kiinteistöjen kauppahintatilasto 2015 (siirryt toiseen palveluun).