Suomalaistutkija selvitti katoavien asteroidien arvoituksen – video

Tähän asti on kuviteltu, että lähiasteroidit tuhoutuvat yleensä vasta, kun ne törmäävät Aurinkoon. Nyt tiedetään, että liian pitkä oleskelu Auringon läheisyydessä riittää tuhoamaan asteroidin.

Uutisvideot: Planeettatutkija selvitti katoavien asteroidien arvoituksen
Uutisvideot: Planeettatutkija selvitti katoavien asteroidien arvoituksen

Miksi lähiasteroideja havaitaan selvästi vähemmän kuin niitä pitäisi teorian mukaan olla?

Tähän kysymykseen törmäsi Helsingin yliopiston planeettatutkijan Mikael Granvikin johtama kansainvälinen työryhmä, kun se oli rakentamassa mallia lähiasteroidipopulaatiosta.

Arvoitusta selviteltiin lähes vuoden ajan, kunnes tutkijat keksivät muokata malliaan vastaamaan oletusta, että lähiasteroidit tuhoutuvat, jos ne viettävät liian paljon aikaa liian lähellä Aurinkoa. Raja kulkee noin kahdenkymmenen Auringon säteen etäisyydellä Auringosta.

Tähän asti on kuviteltu, että lähiasteroidit tuhoutuvat vasta, kun ne törmäävät lopulta Aurinkoon.

Tummat asteroidit tuhoutuvat vaaleita herkemmin

Samalla tutkijat kykenivät selittämään myös sen, miksi miksi lähempänä Aurinkoa käyvät asteroidit ovat keskimäärin vaaleampia kuin kauempana Auringosta pysyttelevät. Granvikin mukaan tummemmat Aurinkoa kiertäneet asteroidit ovat jo tuhoutuneet.

Se, että tummemmat asteroidit hajoavat herkemmin kuin vaaleammat viittaa siihen, että näiden pinnaltaan erityyppisten asteroidien sisäinen koostumus ja, mahdollisesti, rakenne on erilainen.

Mikael Granvik

– Se, että tummemmat asteroidit hajoavat herkemmin kuin vaaleammat viittaa siihen, että näiden pinnaltaan erityyppisten asteroidien sisäinen koostumus ja, mahdollisesti, rakenne on erilainen, Granvik sanoo.

Samalla selvisi myös kolmas tutkijoita kummastuttanut asia.

– Useimmille niistä meteoriparvista, joiden radat käyvät Auringon lähellä, ei ole löydetty emokappaletta, Granvik kertoo.

Tutkimusryhmän johtopäätös oli, että emokappaleet ovat tuhoutuneet Auringon lähellä.

Granvikin johtama tutkimuksen tuloksista on kerrottu useissa kansainvälisissä tiedejulkaisuissa. Tutkimus julkaistiin viime kuussa arvostetussa Nature (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.