Voikkaan tehtaan raunioille syntyi hautakiviyritys: "On pyydetty, että tee oikein iso kivi tuonne katolle"

UPM:n tehdasrakennukset ovat täyttyneet Voikkaan tehtaan sulkemisen jälkeen yrittäjistä. Yksi heistä on hautakiviyrittäjä Raimo Löytty, jonka yritys sijaitsee oman paperikoneen alakerrassa.

Kotimaa
Raimo Löytty kaivertaa hautakiveä
Raimo Löytty perusti hautakiviyrityksen jo ennen kuin Voikkaan tehdas suljettiin.Pyry Sarkiola / Yle

Varakoneenhoitaja Raimo Löytty oli pitkällä kuuden päivän vapaalla, kun hän kuuli Voikkaan tehtaan lakkautuksesta radiosta.

– Olin menossa pilkille. Oli kaunis, aurinkoinen päivä. Kuuntelin autossa radiota, että mitä, meinaavatko ne lopettaa tehtaan? Pilkille menin kuitenkin, kun oli hyvä ilma.

Kun Löytty palasi vapailta töihin, tehdasmiljöön tunnelma oli surullinen ja maansa myynyt. Hämmennyksen hälvettyä hän alkoi miettiä, mitä tehtaan jälkeen.

– Mietin, onko paperialalla tulevaisuutta ja pitääkö vaihtaa paikkakuntaa, kun täällä on torppa. Harrastin jo silloin näpertelyä hautakivien kanssa, asensin ja oioin niitä. Ajattelin, jos alkaisin jotain tällaista tekemään.

Hautakiviyritys paperitehtaan haudalla

Päivätyökin houkutti. Mies otti yhteyttä alan yrittäjään, joka oli jo lopettanut oman yrityksensä. Selvisi, että asiakkaista ei olisi pulaa – eiväthän ihmiset lakkaa kuolemasta.

Kuuntelin autossa radiota, että mitä, meinaavatko ne lopettaa tehtaan? Pilkille menin kuitenkin.

Raimo Löytty

Löytty lopetti työt tehtaalla jo lakkautusta edeltäneenä kesänä. Oli ehkä kohtalon ivaa, että vapaa liiketila hautakivifirmalle löytyi Voikkaan tehdasrakennuksesta.

Vieläpä suoraan oman paperikoneen alakerrasta.

– Se oli ensimmäinen vuokrasopimus, joka tähän kiinteistöön tehtiin. Siitä se lähti ja aloin tekemään vähän enemmän. Opettelin tekemään kiviin myös tekstejä. Ihmeesti olen viihtynyt tässä.

teksti hautakivessä
Pyry Sarkiola / Yle

Entiset työkaverit kävivät tehtaan loppuaikoina moikkaamassa uutta yrittäjää. Kaikenlaista läppää heitettiin siitä, että voikkaalaisen paperiteollisuuden haudalla rakennellaan hautakiviä.

– Pyydettiin, että tee oikein iso tuonne katolle. En ole sellaista vielä tehnyt.

"Se on loppu nyt"

Santtu Aitala toimi Voikkaan tehdaspalokunnassa, kun UPM ilmoitti tehtaan lakkautuksesta. Hän ei ollut paikalla tiedotustilaisuudessa.

– Sen jälkeen neljäkymppinen kaveri tuli toimistooni sisälle. Hän sai sanottua, että se on nyt loppu ennen kuin itku tuli. Tämä oli ääriesimerkki siitä, miten syvällekin se kosketti ihmisiä.

Halusin perustaa oman yrityksen, jotta en saa enää koskaan lopputiliä.

Santtu Aitala

Ehdotus sammutinhuollon perustamisesta tuli silloiselta henkilöstöjohtajalta.

– Olin ajatellut sitä itsekin. Halusin perustaa oman yrityksen, jotta en saa enää koskaan lopputiliä.

Töitä on ollut riittämiin. Kymmenen vuoden takaiset asiat eivät enää vaivaa mieltä, vaikka tehtaallakin tulee välillä käytyä.

– Väkisin tulee muistoja mieleen, kun kävelet kylmissä teollisuushalleissa ja koneet on purettu. Mutta eivät ne muistot enää syvältä kaivele. Asiat ovat menneet niin, ettei ole tullut katsottua taaksepäin.

Santtu Aitala
Santtu Aitala ei haikaile menneitä aikoja.Pyry Sarkiola / Yle

25 yritystä elvyttivät tehtaan

Myös hautakiviyrittäjä Raimo Löytty on päässyt yli tehtaan lakkautuksesta.

– Se on aikaa, joka on ollut ja mennyt. Työllistymistä ajatellen oli ehkä hyväkin, että Voikkaa oli se ensimmäinen paukku. Monet ovat päässeet sieltä töihin muille tehtaille, jotka edelleen pyörivät.

Molemmat yrittäjät ovat iloisia siitä, että tehtaan rakennukset on saatu hyötykäyttöön. Historiallisessa miljöössä toimii nykyään 25 yritystä, ja UPM:n kiinteistöyhtiö etsii jatkuvasti lisää.

– Esimerkiksi palokuntatalo, joka on myös suojelukohde, on nyt paikallisen VPK:n käytössä. Hienoa, että tällaiset monumentit pysyvät hengissä, sanoo sammutinhuoltoyrittäjä Santtu Aitala.