Koe uusi yle.fi

Ennuste: Asuntojen hinnat nousevat eniten Helsingissä ja Oulussa

Teknologiayritys Reaktorin kokoama ennuste asuntojen hinnoista povaa nousua vain suurimpiin kaupunkikeskuksiin ensi vuonna. Suurin, yli viiden prosentin hinnannousu lienee luvassa Oulun keskusta-alueelle sekä Välivainiolle ja Karjasillalle. Ennusteen roimin, lähes 13 prosentin hinnanlasku kohdistuu Pieksämäelle.

Kotimaa
Kerrostalo Pasilassa tammikuussa 2016.
Yle

Reaktorin kokoama ennuste (siirryt toiseen palveluun) asuntojen hintakehityksestä ensi vuonna povaa nousua vain suurimpiin kaupunkikeskuksiin. Eniten asuntojen hinnat nousevat Oulun keskustassa ja sen lähiympäristössä Heinäpäässä, Karjasillalla ja Välivainiolla. Helsingissä asuntojen hinnannousun kärkisijoilla ovat Sörnäinen, Vallila, Pikku Huopalahti ja Itä-Pasila.

Postinumeroittain kootun ennusteen kahdenkymmenen suurimman nousijan joukossa on kymmenen Helsingin kaupunginosaa. Oulusta mukana on kuusi postinumeroaluetta, Turusta kaksi, sekä Jyväskylästä ja Kokkolasta molemmista yksi.

Pieksämäellä synkät näkymät

Suurinta asuntojen hinnanlaskua ennuste povaa Pieksämäelle, Haminaan ja Virolahdelle. Pieksämäen keskustassa asuntojen hinnat laskevat ennusteen mukaan lähes 13 prosenttia ensi vuoden aikana. Kahdenkymmenen suurimman hinnanlaskun kokevan alueen joukossa on kahdeksan postinumeroaluetta sekä Pieksämäeltä että Haminasta. Virolahdelta listalla on kolme asuinaluetta ja Miehikkälästä yksi.

Reaktorin laatima ennuste perustuu Tilastokeskuksen viimeisen kymmenen vuoden aikana toteutuneista asuntokaupoista keräämiin tietoihin. Ennusteessa on ilmoitettu asunto-osakkeiden odotettavissa oleva keskihinta postinumeroalueittain koko maasta. Yritys muistuttaa, että asuntojen hintojen historiallinen kehitys ei kuitenkaan ole tae tulevasta. Ennusteen luotettavuutta voi arvioida vasta jälkikäteen.