1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

"Emme huijaa hiihtäjiä" – Suosikkisauvoja myydään taikasanalla hiilikuitu, tutkimus paljastaa halvat raaka-aineet

Sadattuhannet hiihtäjät ympäri maailmaa ovat ostaneet suomalaisen One Wayn hiilikuitusauvoja, joissa ei ole luvattua määrää hiilikuitua. Esimerkiksi 100-prosenttisena hiilikuitusauvana myydyssä tuotteessa oli mukana myös halvempaa lasikuitua, selvisi Ylen VTT:llä teettämässä tutkimuksessa. One Way tutkii asiaa parhaillaan Kiinan tehtaallaan.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Erityisesti urheiluvälineissä kuten sauvoissa tai mailoissa hiilikuitu on kuin taikasana, joka liitetään keveyteen, laatuun ja kalliiseen hintaan. Ylen suksisauvoja koskevan tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että houkutus Carbon-sanan käyttöön markkinoinnissa on suuri. Materiaalin nimellä myydään kuitenkin hyvin vaihtelevan laatuisia tuotteita.

One Wayn Diamond 740 -mallin sauvassa hiilikuitua oli alle 10 prosenttia lujitteiden massasta, vaikka valmistaja kertoo nettisivuillaan sauvan materiaalin olevan 40-prosenttisesti hiilikuitua. Tulos kävi ilmi VTT:n Expert Services -yksikön tekemissä materiaalitutkimuksissa.

Toisessa One Wayn mallissa, aktiivihiihtäjille tarkoitetussa Diamond 9 Maxissa, oli mukana lasikuitua, vaikka valmistaja ilmoittaa sauvan olevan sataprosenttista hiilikuitua. Lasikuidun osuus oli 20 prosenttia lujitteiden massasta ja 10 prosenttia materiaalin massasta.

Tutkimuksessa huomattiin myös, että vaikka Diamond 9 Max sauvassa lukee Titanium, ei sauvassa ole titaani-metallia.

One Wayn toimitusjohtaja Andreas Bennert oudoksuu VTT:n testitulosta, jonka mukaan Diamond 740 -sauvan materiaalina oli lähinnä lasikuitu. Bennert on parhaillaan Kiinan tehtaalla, jossa hän aikoo selvittää asiaa.

One Wayn toimitusjohtaja Andreas Bennert. Kuva: Yle

– Tutkimme asian varmasti. Voimme myös tehdä lisää testejä todistaaksemme 740-sauvan laadun. Ylipäänsä voin vain sanoa, että olemme tyytyväisiä laatuun, samoin kuin asiakkaamme.

Bennert kuitenkin myöntää, että sataprosenttisena hiilikuitusauvana markkinoidussa Diamond 9 Max-mallissa on hiilikuidun lisäksi lasikuitua, mutta arvioi määrän vähäiseksi.

One Way on suksisauvojen markkinajohtaja. Keskon arvion mukaan Suomessa myydään hyvänä hiihtovuotena noin 200 000 paria maastohiihtosauvoja, joista noin 40 prosenttia on One Wayn sauvoja. 

VTT:n tutkimustulos koskee vain testattuja kappaleita, joten vielä ei tiedetä, kuinka suurta osaa One Wayn myymistä Diamond 740- ja Diamond 9 Max -sauvoista asia koskee.

Bennertin mukaan harvakseltaan hiihtoa harrastaville suunnattua Diamond 740 -sauvaa on myyty maailmanlaajuisesti 200 000 paria viidessä vuodessa, ja kalliimpaa Diamond 9 Max -mallia pelkästään Suomen markkinoilla noin 5 000 paria.

Vilppiepäilyjä jo vuonna 2013

Alan yritysten keskuudessa liikkui vuonna 2013 vilppiepäilyjä, joiden mukaan One Way olisi tilannut Kiinasta suuren erän lasikuidusta ja hiilikuidusta valmistettuja suksisauvoja ja myynyt niitä hiilikuituisina.

Hiilikuitu parantaa sauvan ominaisuuksia, sillä siitä valmistettu sauva on lasikuituista jäykempi ja kevyempi – mutta myös kalliimpi.

Asian selvittämiseksi Yle osti viidet suksisauvat ja tilasi helmikuussa 2016 VTT:ltä tutkimuksen niiden valmistusmateriaaleista. Tutkimukseen otettiin mukaan sauvat One Waylta sekä sen kilpailijoilta Swixiltä, Exeliltä ja Yokolta. Yhdet sauvat maksoivat suunnilleen satasen verran.

One Wayltä otettiin mukaan myös muita testisauvoja halvempi malli, noin 40 euron hintainen Diamond Pro 740.

Polttotestin tulos: kuoren alla myös lasikuitua

Jo testin alussa paljastui, että One Wayn sataprosenttisena hiilikuitusauvana markkinoima Diamond 9 Max sisälsi myös lasikuitua. Kun kuitujen välissä ollut epoksi oli palanut tutkimusuunin 530 asteessa pois, jäi testiastiaan hiilikuituja sekä lasikuidusta valmistettua mattoa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tarkat punnitukset paljastivat, että materiaalin massasta 11 prosenttia oli lasikuitua. Lujitteiden massasta oli lasikuitua viidesosa. Ero on merkittävä verrattuna sauvan pinnassa olevaan merkintään 100 % Carbon.

Bennert myöntää, että sauvassa voi olla hiilikuidun seassa myös lasikuitua tuotteen valmistusprosessin takia.  

– Tällaista sauvaa tehdessä muotin ympärille laitetaan hiilikuitua. Tässä vaiheessa voidaan lisätä myös lasikuitua jäykkyyden takia ja hiilikuidun laminoimiseksi. Tämän vuoksi sauvasta voi löytää myös lasikuitua, hän sanoo.

Jos asiakas menee kauppaan ja sauvassa lukee "100 % Carbon", voi toki olettaa, että sauva on valmistettu sataprosenttisesta hiilikuidusta?

– Meidän spesifikaatioidemme mukaan sauvassa on vähintään 95 prosenttia hiilikuitua, mikä on hyvin lähellä sataa prosenttia, Bennert toteaa.

Lasikuitua oli myös norjalaisen Swixin valmistamassa Carbon CT3 Advanced Carbon TBS-sauvassa. Norjalaissauvaa ei kuitenkaan markkinoida sataprosenttisena hiilikuitusauvana, sauvassa lukee vain Carbon.

Sen sijaan Yokon malli 7100 ja Exelin Formula oli lujitettu pelkästään hiilikuidulla, eli niiden markkinoinnissa käytetyt lukemat hiilikuidusta pitivät paikkansa.

Suksisauvat polton jälkeen. One Way Diamond 740-sauvan materiaali oli suurimmaksi osaksi lasikuitua, Yoko 7100-sauvasta jäi jäljelle vain hiilikuitua. OW Diamond 9 Max -sauvassa oli molempia materiaaleja. Kuva: VTT Expert Services

Vaikeimmaksi osoittautui One Wayn Diamond 740-mallin tutkiminen. Sauvan kahvan alapuolelta otetuissa näytteissä oli hiilikuitua alle prosentti. Tämän vuoksi sauvasta päätettiin tehdä lisätutkimuksia.

Sauvan toisesta päästä otettiin näyte, mutta siitäkään ei löytynyt hiilikuitua. Lopulta sauvan keskeltä otetusta näytteestä tunnistettiin hiilikuitua, jota oli 11 prosenttia lujitteiden ja 7 prosenttia materiaalin massasta. Valmistajan mukaan sauvan materiaalina on 40-prosenttinen hiilikuitu.

Toimitusjohtaja: Selvitämme asian Kiinan tehtaalla

One Wayn Andreas Bennert oudoksuu VTT:n tutkimuksen tuloksia.

– Minulla ei ole mahdollisuutta arvioida tutkimuksen luotettavuutta. 740-sauvassa on varmasti hiilikuitua. Jos sauvat olisivat vain lasikuitua, ne katkeilisivat, emmekä voisi myydä niitä menestyksekkäästi, hän arvioi.

Bennert kertoo luottavansa siihen, että One Wayn tehdas Kiinassa on toiminut asianmukaisesti, sillä yhdentoista yhteistyövuoden aikana ei vastaan ole tullut ikäviä yllätyksiä. Hän aikoo selvityttää sauvojen materiaaleihin liittyvät epäselvyydet jo kuluvalla viikolla. Bennert on parhaillaan Kiinassa.

One Way aloitti toimintansa 11 vuotta sitten valmistamalla kävelysauvoja. Pian tämän jälkeen yritys laajensi maastohiihtosauvoihin ja sai muun muassa Virpi Kuitusen hiihtämään niillä. Bennert korostaa, että yritys ei olisi noussut nykyiseen markkinajohtajan asemaansa, jos sen tuotteet eivät olisi olleet hyviä.

– Emme ehdottomasti huijaa asiakkaitamme, hän sanoo.

Vilppiepäilyt suututtivat kilpailijayrityksen

Exel-sauvamerkin lisenssinhaltijan E-Sports Groupin sauvatuotepäällikkö Kari Halonen kertoo, että yritys tilasi VTT:ltä tutkimuksen One Wayn sauvoista jo keväällä 2013, kuultuaan One Wayn sauvoihin liittyvistä vilppiepäilyistä. Yritys luovutti kolme vuotta vanhan tutkimuksen raportin Ylelle.

Tämän tutkimuksen mukaan One Wayn Diamond Storm -mallin kuidut olivat hiilikuitua, mutta tuolloin mynnissä olleen Diamond 9 Pro -mallin lujitteiden massasta peräti 68 prosenttia oli lasikuitua ja loput hiilikuitua. E-sports Groupin omista tuotteista mukana olivat sauvat Formula XR 100 HS ja World Cup XR 100 HM. Niistä VTT ei löytänyt lasikuitua.

Kari Halonen sanoo, että kilpailija One Way toimi epäreilusti, joten hän toimitti tutkimusraportin tietoja myös muille kilpailijayrityksille ja maahantuojilleen. Asiasta ei kuitenkaan uutisoitu.

Andreas Bennert sanoo, että kyseinen sauva oli tehty kampanjamyyntiä varten.

– En muista sauvan tarkkoja tietoja, mutta olen sataprosenttisen varma, että sauva oli 80–100 prosenttisesti hiilikuitua, hän sanoo.

Titaaniakaan ei löytynyt

Polttotestien tulosten perusteella VTT tutki tarkemmin One Wayn Diamond 9 Max-sauvaa sekä Swixin sauvaa. Elektronimikroskoopilla selvitettiin hiilikuidun rakennetta ja varmistettiin kuitujen koostumus.

VTT Expert Servicesin erityisasiantuntija Satu Ilvonen tutki suksisauvojen materiaaleja elektronimikroskoopilla. Kuva: Jyrki Ojala

Elektronimikroskoopilla huomattiin myös toinen kuluttajan kannalta kiinnostava asia.

One Wayn sauvassa lukee ”Titanium” ja helsinkiläisen urheiluvälineliikkeen nettisivuilla sauvaa kuvataan näin  “Putki 100% hiilikuitua. Putken titaani pinnoite lisää jäykkyyttä. Kevyt kilpasompa sekä kilpakahva. Väri: keltainen/Hopea.”

Kun sauvan ulointa kerrosta tutkittiin, elektronimikroskooppi osoitti materiaalissa todellakin olevan alkuaine titaania. Samassa kerroksessa oli kuitenkin myös happea, mistä tutkimuksen tekijät pystyivät päättelemään, että kyseessä on titaanioksidi, ei suinkaan titaanimetalli, jota käytetään muun muassa ilmailuteollisuudessa kestävyytensä takia. Titaanioksidi taas on maalien yleisin pigmenttiaine.

Andreas Bennert sanoo, ettei Titanium-merkintä tarkoita sitä, että sauvassa olisi titaania. Merkintä tulee hänen mukaansa siitä, että putkessa käytetyn hiilikuitumateriaalin japanilainen valmistaja kutsuu materiaalia titaani-hiilikuiduksi sen lujuuden takia.

– Se on vain materiaalin nimi, sauvassa ei ole metallia, hän sanoo.

Hiilikuitusauvasta lähes puolet muovia

Tutkimus toi esiin myös muita eroja sauvojen materiaaleissa. Urheiluvälineissä käytettävä hiilikuitumateriaali ei ole suinkaan pelkkää hiilikuitua, vaan kuitujen välissä on kertamuovia eli tavallisimmin epoksia, joka mahdollistaa tuoteen valmistamisen haluttuun muotoon. Tämän sidosaineen osuus vaihteli tutkituissa tuotteissa huomattavasti.

Pienin epoksin osuus oli One Wayn Diamond 740 -sauvassa, jonka massasta 28 prosenttia oli sidosainetta. Exelin sauvassa epoksia oli 39, Yokon 40 ja Swixin 36 prosenttia. Aktiivihiihtäjille tarkoitetuista sauvoista eniten epoksia oli One Wayn Diamond 9 Max-sauvassa, 47 prosenttia.

VTT Expert Servicesin lujitemuoviasiantuntija Juha Halme muistuttaa, että materiaalin kuitupitoisuus ei ole ainoa laadun mittari. Sauva, jossa on hyvin vähän sidosainetta, voi olla kevyt ja jäykkä, mutta samalla arka kolhuille.

– Ero epoksin määrässä eri sauvoissa on selkeä, joten tällä vaikutusta sauvojen ominaisuuksiin. Yleistäen voidaan sanoa, että mitä enemmän hiilikuituja, sen jäykempi sauva, Juha Halme.

Myös elektronimikroskoopin kuvissa Swixin ja One Wayn materiaalit näyttivät erilaisilta; Swixin sauvassa hiilikuidut ovat tiheässä, kun taas One Wayn sauvan testikappaleessa kuitujen välissä on enemmän epoksia.

Swixin sauvan (vasemmalla) ja One Wayn Diamond 9 Max-sauvan hiilikuitu näytti erilaiselta elektronimikroskoopin kuvassa. Kuidut erottuvat vaaleina pisteinä. Kuva: VTT Expert Services

Kevyt sauva helpottaa hiihtoa

Vaikka hiilikuitupitoisuus on tärkeä markkinointivaltti, ei kallis materiaali tee yksin hyvää hiihtosauvaa. Sauvan hyvään hiihdettävyyteen vaikuttavat kahvan muotoilu, sauvan painopiste sekä somman muotoilu ja paino. Niillä on merkitystä erityisesti sauvan swingiin eli heilautusominaisuuteen.

Huono sauva jää jälkeen ja sotkee rytmikkään hiihdon, kun taas hyvä sauva on helppo palauttaa eteen.Tämän vuoksi aloittelijakin hyötyy kevyistä sauvoista.

Kalleimmat sauvat on lähes poikkeuksetta tehty hiilikuidusta, ja ne ovat hyvin jäykkiä. Näin sauvat taipuvat vain vähän, eikä voimaa mene hukkaan hiihtäjän lykkiessä vauhtia.

Kaikkein jäykimpiä sauvoja käyttävät sprinttihiihtäjät, mutta jo tavallinenkin kuntohiihtäjä hyötyy jäykästä sauvasta erityisesti tasatyönnössä ja mäkiä noustessa. Hissukseen luonnon helmassa sujutteleva hiihdon ystävä toki pärjää löysemmilläkin sauvoilla, ja vuosittain asevelvolliset hiihtävät pitkiäkin matkoja lasikuitusauvoilla.

Yle ei kuitenkaan tutkinut sauvojen hiihto-ominaisuuksia, vaan keskittyi markkinointiviestinnän paikkansapitävyyteen.

Kuluttajansuojalaki lähtee siitä, että tuote katsotaan virheelliseksi myös sellaisissa tapauksissa, joissa tuotetta voi käyttää, mutta markkinoinnissa käytetyt väitteet eivät pidä paikkaansa. Virhe voidaan hyvittää kuluttajalle vaihtamalla tuote, alentamalla hintaa tai purkamalla kauppa.

Korjaus 8.3. klo 15.45: Suksisauvojen materiaalit -grafiikassa tarkennettu lukuja sidosaineiden täyteaineista.