Suksisauvat poltettiin 950-asteisessa uunissa – Näin VTT tutki sauvojen hiilikuitupitoisuuden

VTT tutki Ylen pyynnöstä viiden suksisauvan materiaalit neljältä valmistajalta. Molemmista testissä mukana olleista One Wayn sauvoista paljastui muuta kuin mitä markkinoinnissa on luvattu.

talous
Suksisauva One Way Diamond
Derrick Frilund / Yle

VTT Expert Services selvitti Ylen pyynnöstä (siirryt toiseen palveluun), mistä materiaalista hiilikuitusauvoina markkinoidut suksisauvat on valmistettu.

Yle hankki sauvat suoraan urheilukaupoista pääkaupunkiseudulta ilman, että kauppiaat pääsivät vaikuttamaan sauvojen valintaan. Tutkimukseen otettiin mukaan sauvat One Wayltä sekä sen kilpailijoilta Swixiltä, Exeliltä ja Yokolta.

Yhdet sauvat maksoivat suunnilleen satasen verran. Tällaisia sauvoja ostavat tyypillisesti aktiivihiihtäjät.

Yokon malli oli testin halvin hiilikuitusauva, myymälöissä ja verkkokaupoissa sen hinta on 70–80 euroa, kun taas kalleimman Swixin hinta oli 129 euroa. Exelin, One Wayn ja Yokon sauvojen normaalihinnaksi mainitaan urheilumyymälöiden nettisivuilla 149–219 euroa.

Yle ei kuitenkaan löytänyt pääkaupunkiseudulta kauppaa, jossa kyseisiä sauvoja olisi myyty näin kalliilla hinnoilla.

Markkinoilla on myös muita sauvamerkkejä, joiden tuotteita ei ollut mukana testissä.

Aktiivihiihtäjille tarkoitettujen sauvojen lisäksi tutkimuksessa oli mukana markkinajohtaja One Wayn sauva edullisemmasta, noin 40 euron hintaluokasta.

Ensin sahattiin ja poltettiin näytepalat

VTT:n tutkijat sahasivat sauvojen yläpäästä kolme noin kolmen senttimetrin pituista näytepalaa, ja tutkivat tarkasti niiden koostumuksen.

Ensimmäisessä vaiheessa näytteet poltettiin 530 asteen uunissa, jolloin kuitujen välissä oleva sideaine epoksi paloi pois, ja jäljelle jäivät vain hiilikuitu, lasikuitu ja jäänteet maaleista.

Näin tutkijat selvittivät, paljonko sauvan materiaalin painosta on sideaineena olevaa epoksia.

Seuraavaksi punnittiin kuidut

Seuraavassa vaiheessa tutkijat erottelivat kuidut toisistaan ja punnitsivat ne. Polttotestien viimeisessä vaiheessa näytteet poltettiin 950 asteen uunissa, jolloin hiilikuitu paloi pois. Jäljelle jäivät vain lasikuitu ja jäämät maalien pigmenteistä.

Punnitsemalla tarkkaan lasikuidun, hiilikuidun ja maalien jäämät tutkijat laskvat, kuinka suuri osa materiaalien massasta on lasikuitua, hiilikuitua ja muita aineita.

Lopuksi tutkittiin mikroskoopilla

Kahden lasikuidusta ja hiilikuidusta valmistetun sauvan materiaaleja tutkittiin lisäksi elektronimikroskoopilla. Näin tutkijat selvittivät, mitä alkuaineita sauvojen materiaali sisältää.

Näin varmistettiin, että sauvojen kuidut ovat hiilikuitua ja lasikuitua. Hiilikuidusta suurin osa on hiiltä, kun taas lasikuidussa on piitä, kalsiumia, natriumia ja alumiinia.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus