Naistenpäivän ruusut menivät naiselle, joka ei pelkää pyytää myös anteeksi: ”Välillä suustani putoaa sammakoita”

Kymmenen punaisen ruusun kimppu tuli yllätyksenä osastonhoitaja Kirsi Niemiselle tiistaiaamuna Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Esimiestehtävissään hän on hoitajien mukaan suora, rehellinen ja pitää hoitajien puolia.

Neljä naista katsoo sairaalan käytävällä kameraan. Heistä keskimmäisellä on iso ruusukimppu.
Naistenpäivän ruusujen saaja Kirsi Nieminen nappasi osaston käytäviltä kuvaan työtovereitaan, kuten Leena Rannanpihan (vas.), Minna Laukkavirran ja Päivikki Halosen. Videolla toimittaja Miki Wallenius yllättää suorassa radiolähetyksessä Kirsi Niemisen.

– Mikä juttu tää on hei!?

Näin tervehti Kanta-Hämeen keskussairaalan kirurgisen vuodeosaston 5B:n vs. osastonhoitaja Kirsi Nieminen Yle Hämeenlinnan toimittajia työhuoneensa ovella tiistaina.

Tää on siis Leenan kikkakepposia.

Kirsi Nieminen

Nieminen oli valittu naistenpäivän ruusujen saajaksi kuuntelijoiden tekemien ehdotusten joukosta.

Kun yllätetylle osastonhoitajalle selvisi, että hänet oli toimitukselle vinkannut hoitaja Leena Rannanpiha, lupasi Nieminen järjestää vastayllätyksen jonain päivänä.

– Tää on siis Leenan kikkakepposia. Tuo Leena on meidän päivänpaiste, hän se keksii kaikenlaisia kepposia, Nieminen myönsi kymmenen isoa ruusua sylissään.

Vuodeosasto on hektinen paikka

Naistenpäivän ruusujen kohdetta haettaessa vinkkaajan tehtävä on hyvin tärkeä: miten ehdottaja kuvailee kohdettaan.

Toimitukseen teki vaikutuksen, kun Leena Rannanpiha kuvaili esimiestään näin:

Kirsi jaksaa kuunnella jokaista, joka haluaa asiansa hänelle toimittaa. Hän kertoo suoraan mielipiteensä ja ajatuksensa.

Kirsistä tietää, mitä saa. Hän pitää meidän pienten työntekijöiden puolia ja häneen voi luottaa.

– Mä olen ihan sanaton, huokasi Kirsi Nieminen kuultuaan perustelut suorassa lähetyksessä.

Nieminen kuvailee työpaikkaansa hektiseksi, jossa sattuu ja tapahtuu.

Kirurgisella osastolla 5B on 32 hoitajaa, joista vain yksi on mies. Mieshoitajat kuulemma hakeutuvat yleensä muualle, kuten teholle, päivystykseen tai ensiapuun.

Osastolla on liikennettä koko ajan, kun potilaita valmistellaan leikkauksiin tai tuodaan saleista taas takaisin osastolle.

Hoitoalalle vahingossa

Kirsi Nieminen kertoo ajautuneensa sairaanhoitajaksi vahingossa. Hän haaveili ensin kultasepän tai kuvaamataidonopettajan ammatista. Niin ei käynyt, mutta käsillä tekemisestä löytyi hänelle rakkaita harrastuksia.

– Minulla ei ollut silloin työpaikkaa, joten hakeuduin apuhoitajakouluun, jotta sain opintotuen, Nieminen muistelee nuoruuttaan.

Sen jälkeen hänelle selvisikin, että hoitoala on se oikea juttu. Nieminen opiskeli sairaanhoitajaksi ja tuli vuonna 1996 valituksi Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Vaikka välillä tuli käytyä Tampereellakin työssä, niin veri veti takaisin Hämeenlinnaan.

– Tämä on maailman paras työpaikka.

Esimiesopintojakin on tullut suoritettua, sillä niihin tehtäviin hänellä tuntuu olevan luontaisia kykyjä.

– Olen suora ja rehellinen. Välillä suustani putoaa sammakoita, joita täytyy pyytää anteeksi.

Et siis pelkää myöntää, että virheitä tulee?

– En, päinvastoin. Niitä täytyy uskaltaa pyytää anteeksi. Asiat asioina, niistä voidaan olla eri mieltä, mutta ihmiset eivät riitele.

Palkka ja työpaikan asema mietityttävät

Vuodeosastolla on hoitajien mielestä hyvä henki ja siellä ponnistellaan yhteiseen maaliin. Hengen vaaliminen onkin yksi tärkeimmistä osastonhoitajan tehtävistä.

– Täällä ollaan aidosti läsnä. Täytyy ymmärtää, että ihmisillä on muutakin kuin tämä työ. Kun ne ovat tasapainossa, niin ihminenkin on tasapainossa.

Täytyy ymmärtää, että ihmisillä on muutakin kuin tämä työ.

Kirsi Nieminen

Suomessa tavoitteena on naisten ja miesten palkkaerojen kaventaminen, mutta toisin on käynyt. Naisten euro on nyt noin 83 senttiä, vähän laskutavasta riippuen.

– Ikävä kyllä se pitää paikkansa. Olen lapsuuteni viettänyt yhteisössä Valkeakoskella, jossa on tehty paperia. Teollisuudessa puhutaan ihan eri euroista. Meiltä naisilta puuttuu pikkuisen sitä, hmmm, en tiedä mitä, Nieminen naurahtaa.

Toinen asia, joka askarruttaa kirurgisella vuodeosastollakin tällä hetkellä, on Kanta-Hämeen keskusairaalan asema sote-ratkaisussa. Pelkona on, että sairaala menettää päivystyksen.

– En usko siihen, en halua uskoa. Meillä säilyy päivystys ja tämä sairaala. En suostu edes puhumaan sellaisesta, Kirsi Nieminen ravistaa päätään ja hymyilee.