Somaliaan matkanneesta kalastuslaivasta löytyi suuri aselasti (video)

Australian laivasto takavarikoi Omanin lähistöllä seilanneesta aluksesta muun muassa pari tuhatta rynnäkkökivääriä. Australia ei ole kertonut, mistä aseet olivat lähteneet ja kelle ne oli tarkoitettu.

Ulkomaat
Uutisvideot: Somaliaan matkanneesta kalastuslaivasta löytyi suuri aselasti
Uutisvideot: Somaliaan matkanneesta kalastuslaivasta löytyi suuri aselasti

Australian laivasto on takavarikoinut Omanin lähistöllä seilanneesta kalastusaluksesta suuren aselastin, jonka kerrotaan olleen matkalla Somaliaan.

Terrorismin vastaisiin operaatioihin Lähi-idässä osallistuva australialaisalus HMAS Darwin löysi aselastin, kun se pysäytti kalastusaluksen tarkastaakseen, minkä maan lipun alla se purjehtii, Australian puolustuministeriö kertoo.

Australialaiset totesivat aluksen valtiottomaksi ja löysivät sielttä kalaverkkoihin kätketyn aselastin, muun muassa lähes 2 000 AK-47-rynnäkkökivääriä, sata sinkoa ja kymmeniä konekiväärejä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema länsimainen turvallisuuslähde arvioi, että lastin arvo katukaupassa olisi yli kaksi miljoonaa dollaria.

Aseiden alkuperää ei kerrottu

Somalian rannikolle matkalla ollut alus pysäytettiin noin 300 kilometrin päässä Omanista. Aseet takavarikoitiin YK:n pakotepäätöksen nojalla, Australia kertoo.

Vara-amiraali David Johnston pitää takavarikkoa erittäin merkittävänä. Australian puolustusministeriö ei ole kertonut, mistä aseet ovat peräisin. Sitäkään ei ole kerrottu, kelle aseet olivat matkalla, mistä aluksen miehistö kotoisin on tai mitä heille nyt tapahtuu.

Myöskään takavarikon ajankohtaa ei ole kerrottu.

Länsimaiden tukema Somalian hallitus käy taisteluja al-Qaidaan kytköksissä olevaa ääri-islamilaista al-Shabaab-sissiliikettä vastaan. YK:n turvallisuusneuvosto on lieventänyt asevientikieltoa hallituksen osalta, jotta se voisi vahvistaa turvallisuusjoukkojaan.

HMAS Darwin on mukana monikansallisessa merioperaatossa (siirryt toiseen palveluun), jonka tavoitteena on edistää turvallisuutta kansainvälisillä merialueilla Lähi-idässä. Joukot pyrkivät kitkemään terrorismia, huumeiden salakuljetusta ja merirosvousta.

Lähteet: Reuters, AP