1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjä: Aarnion ylimääräiset rahat peräisin huumekaupasta

Jari Aarnion yli puolen miljoonan euron omaisuus on syyttäjän kovaa näyttöä oikeudenkäynnissä. Rahat ovat syyttäjän mukaan peräisin huumekaupoista. Aarnio on kiistänyt huumekaupat ja kertoo saaneensa rahat sittemmin jo kuolleelta liikemieheltä konsulttipalkkiona.

Jari Aarnio ja puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö pitää todennäköisenä sitä, että Jari Aarnion käytössä olleet ylimääräiset rahat olivat peräisin huumekaupasta.

– 520 000 euroa on liikaa rahaa. Se on meidän mielestä kovaa näyttöä siitä, että Aarnio on syyllistynyt siihen rikokseen, josta me häntä syytämme.

Männikkö korosti, että esiin tullut yli puoli miljoonaa euroa ei ole peräisin vähäisestä huumausainekaupasta.

– On perusteltua olettaa, että huumausainekauppa on ollut pitkäkestoista.

Männikkö ei usko Aarnion oikeudessa antamiin selvityksiin rahalähteistään.

– Aika ankeita selityksiä suoraa sanoen. Aarniolla on enemmän rahaa kuin hän väittää saaneensa. Aarnion oma selityskään ei selitä tätä kaikkea rikastumista.

Syyttäjä ei usko liikemiehen anteliaisuuteen

Aarnio on kertonut oikeudessa, että hän sai jo tuntemaltaan liikemieheltä käteisenä vajaat 450 000 euroa. Aarnio auttoi miestä tämän liiketoimissa, mutta ei ottanut siitä korvausta. Männikön mielestä ei ole realistista, että rehellinen poliisi edes lähtisi mukaan toimintaan, johon liittyi muun muassa prostituutiota.

– Sitten tuli tällainen satumainen palkkio yhtäkkiä, ei sitä pyydetty, ihmetteli Männikkö.

Männikön mukaan on outoa, että Aarnio kertoi rahojen lähteestä vasta aivan oikeudenkäynnin loppuvaiheessa.

– Sitten kerrotaan sellaisesta tapahtumasta, joka on totaalisesti luvattu pitää ikiaikaisesti salassa.

Kaksi Aarnion tuntemaa poliisia vahvisti oikeudessa, että Aarnio oli tuntenut liikemiehen, mutta syyttäjä ei pane tälle paljon painoa.

Etenkin aiemmin suojelupoliisin palveluksessa olleen poliisin kertomuksella puolustus vahvisti Aarnion kertomaa. Mies oli toinen niistä henkilöistä, jotka Aarnio halusi tavata heti kiinniottonsa jälkeen, mutta siihen ei suostuttu.

Syyttäjän mielestä raha-asioissa liikaa epäselvyyksiä

Syyttäjän mielestä rahojen lähteisiin liittyy niin paljon epäselvyyksiä, että niiden saamista liikemieheltä ei pitäisi katsoa vahvistetuksi poliisinkaan kertomuksen perusteella.

Erityisenä seikkana Männikkö nosti esiin Aarnion rakenteilla olleen talon pihalta löytyneen rahakätkön, jossa oli lähes 65 000 euroa käteistä rahaa. Aarnion mukaan kyse on lavastuksesta.

– Lavastusväite on lähtökohtaisesti melkoisen epäuskottava. Se oli ammattimiehen kätkö, jota ei ole tarkoitettu löydettäväksi.