Hyppää sisältöön

Tutkijat uskovat löytäneensä todennäköisen syyn toistuville keskenmenoille

Brittitutkijat havaitsivat, että jos kohdun limakalvossa on vain vähän kantasoluja, limakalvo ikääntyy nopeammin. Ikääntyvät solut eivät pysty valmistautumaan raskauteen riittävän hyvin, sanoo professori Jan Brosens Warwickin yliopistosta.

Kuva: YLE

Kantasolujen vähäinen määrä kohdun limakalvossa aiheuttaa todennäköisesti toistuvia keskenmenoja, sanovat brittitutkijat.

Warwickin yliopiston tutkijat kutsuvat löytöään läpimurroksi ja aikovat seuraavaksi tutkia, miten ongelmasta kärsiviä naisia voitaisiin hoitaa.

– Voin kuvitella, että tulevaisuudessa pystymme korjaamaan nämä viat ennen kuin potilas koettaa tulla raskaaksi uudestaan. Itse asiassa tämä voi olla ainoa tapa estää toistuvia keskenmenoja näissä tapauksissa, gynekologian ja synnytysopin professori Jan Brosens sanoo tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Yksi sadasta kärsii toistuvista keskenmenoista

Noin yksi sadasta naisesta kärsii toistuvista keskenmenoista, mikä tarkoittaa kolmea tai useampaa perättäistä keskenmenoa. Usein keskenmenojen syytä ei pystytä määrittelemään.

Brosensin johtama tutkijaryhmä analysoi 183 kohdun limakalvosta otettua näytettä, jotka saatiin lapsettomuusklinikalla hoidettavilta naisilta.

Tutkijat havaitsivat, että toistuvista keskenmenoista kärsivien naisten limakalvonäytteissä oli vähemmän kantasoluja kuin kontrolliryhmän näytteissä.

Sen lisäksi he huomasivat, että kantasolujen vähyys kiihdyttää kohdun solujen ikääntymistä. Kohdun limakalvo uusiutuu jokaisen kuukautiskierron, keskenmenon ja synnytyksen myötä, ja tämä uusiutumiskyky riippuu tutkijoiden mukaan kantasolujen määrästä.

Professori Brosensin mukaan soluviljelmät osoittivat, että ikääntyvät solut eivät pysty valmistautumaan raskautta varten riittävällä tavalla.

Hoitojen etsiminen alkaa heti

Tutkimukseen osallistunut synnytysopin professori Siobhan Quinby kertoo tiedotteessa, että todellinen haaste on siinä, miten kohdun limakalvoa saataisiin parannettua.

Hänen mukaansa keväällä 2016 alkaa pilottiohjelma, jolla on kaksi tavoitetta. Ensinnäkin tutkijat haluavat testata yhä useampien naisten kohdun limakalvon.

– Toiseksi, on olemassa lääkkeitä ja muita toimenpiteitä, joilla on kohdun kantasolupopulaatiota voidaan mahdollisesti lisätä, Quinby sanoo.

Tutkimus on julkaistu Stem Cell -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).