Astmalääkkeet eivät tehoa, kun puolet käyttää niitä väärin

Astman ja keuhkoahtauman hoitoon käytettäviä inhalaatiolääkkeitä ei osata käyttää oikein. Syynä on usein puutteellinen opastus ja oudot annostimet. Norjassa aloitettiin maaliskuussa erityinen kampanja, jossa apteekeissa opastetaan näiden lääkkeiden oikeaa käyttöä.

Kuva: Family education

Suomen noin puoli miljoonaa astmaatikkoa käyttää erilaisia inhalaatiolääkkeitä tarvittaessa hengenahdistukseen. Lääke on tarkoitus hengittää sisään erilaisten annostimien kautta ja avata keuhkoputkia.

Aina lääke ei kuitenkaan mene perille asti ja teho jää uupumaan. Norjan Apteekkariliiton mukaan peräti joka toinen astma- ja keuhkoahtaumatautipotilas käyttää inhalaatiolääkkeitään väärin, kerrotaan Farmasialiiton tiedotteessa.

Liiton puheenjohtajan Kirsi Kvarnströmin mukaan syynä ovat juuri väärä tekniikka tai sitten inhalaatiolaitetta ei osata käyttää. Asiakkaan olisikin syytä näyttää apteekissa, miten hän laitetta käyttää. Apua olisi tietenkin myös käyttöohjeista, jos niitä viitsii lukea. Harvemmin niin käy.

Väärinkäyttö tulee kalliiksi

Nyt Norjassa hallitus on antanut viisi miljoonaa kruunua (noin 530 000 euroa) apteekeille, jotta proviisorit ja farmaseutit opastavat inhalaatiolääkkeiden oikeaa käyttöä.

– Väärin käytetyt inhalaatiolääkkeet ovat yhteiskunnalle kalliita, sanoo Kirsi Kvarnström. Potilaan hoito on epätäydellistä, hän joutuu käymään lääkärissä ja mahdollisesti joutuu sairaslomalle.

Allergia- ja astmaliiton koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa sanoo inhalaatiolaitteiden olevan toisille potilaille hankalia. Hoidon alussa kerrotaan paljon asioita ja opastus lääkeannostimen käyttöön saattaa unohtua.

– Yleisin virhe on, että lääke jää suuhun tai kurkkuun eikä mene keuhkoputkiin saakka, Vuorenmaa toteaa.

Perusterveydenhuollossa on usein myös kiire, joten pahimmillaan potilasta ei ole opastettu astman lääkehoidossa kunnolla.

Juttua korjattu 9.3. klo 12.40: Norjan hallituksen apteekeille antama raha euromääräisenä 530 000