Paikkoja, joihin on helppo mennä – olohuoneissa voi olla oma itsensä

Kajaanissa monikulttuurisen keskuksen ja seurakunnan olohuoneissa saa käydä kuka tahansa. Molemmissa paikoissa on huomattu, että siellä on helppoa olla oma itsensä.

seurakunnat
Kaksi miestä ja nainen täyttävät papereita pöydän ääressä.
Jarmo Nuotio / Yle

Tuntemattomien ihmisten tapaaminen voi olla toisinaan haastavaa ja jännittävää, eikä omana itsenä oleminen välttämättä heti onnistu. Mutta Kajaanissa on ainakin pari paikkaa, joihin on helppoa mennä omana itsenään: Monikulttuurinen toimintakeskus Monika sekä Kajaanin seurakunnan olohuone.

– Esimerkiksi viime viikkoina on tullut palautetta vasta Kajaaniin tulleita iihmisiltä, että ihanaa, kuinka lämmin vastaanotto täällä oli. Kaikki ihmiset, jotka astuvat ovesta sisään otetaan lämpimästi vastaan kaikkien toimesta, jotka ovat paikalla. Ihmiset otetaan heti mukaan keskusteluihin ja yhteisöön, kukaa ei jää yksin, jollei halua jäädä, kertoo koordinaattori Nina Korkeala Monikasta.

On ihanaa, kun aika ajoin löytyy yhtäläisyyksiä eri kulttuurien välillä.

Nina Korkeala

Jos Monikaan on helppo mennä, niin on myös seurakunnan olohuoneeseen – ainakin saatujen kokemusten perusteella.

– Oman kokemukseni perusteella uskoisin, että ihmiset kokevat paikan helpoksi tulla. Ihmiset ovat ottaneet paikan omakseen. Eikä se ole sillä tavalla leimaantunut paikka, koska monesti seurakunnan paikat ovat ehkä vaikeamminkin lähestyttävissä, toteaa seurakuntapastori Matti Oikarinen.

Kulttuurien hyvää törmäämistä

Koko maahanmuuton kirjo näkyy Monikan olohuonetoiminnassa, jota on tehty jo reilut 10 vuotta. Aikojen saatossa toiminta on hiukan muuttunut, mutta yksi asia on pysynyt samana: ovet ovat auki kaikille. Eri kulttuureista ja maista tulevia ihmisiä käykin Monikassa Nina Korkealan mukaan keskimäärin parikymmentä päivittäin.

Vaikka kansallisuuksia on suomalaisista afrikkalaisiin ja aasialaisiin, eivät kulttuurit törmää väärällä tavalla.

Esimerkiksi viime viikkoina on tullut palautetta vasta Kajaaniin tulleita iihmisiltä, että ihanaa, kuinka lämmin vastaanotto täällä oli.

Nina Korkeala

– Olemme kiinnostuneita toistemme kulttuureista, keskustelemme paljon ja tutustumme toistemme kulttuureihin. Esimerkiksi eilen puhuimme naistenpäivästä ja siitä, mikä on naisen asema eri kulttuureissa, ja kuinka päivää vietetään muualla. Jokainen sai kertoa omasta kulttuuristaan ja jakaa omia kokemuksiaan. Meillä on hyvin suvaitsevainen ilmapiiri, Korkeala mainitsee.

Ihmiset ovat ottaneet paikan omakseen.

Matti Oikarinen

– On ihanaa, kun aika ajoin löytyy yhtäläisyyksiä eri kulttuurien välillä. Vaikka ollaan ihan eri puolilta maailmaa, niin kyllä siellä samojakin piirteitä on, Korkeala jatkaa.

Viime syksynä toimintansa aloittaneella seurakunnan olohuoneella käy 50–100 asiakasta viikoittain. Vakiotoiminnot, kuten gospel-kuoro ja maahanmuuttajanaisten käsityö- ja keskustelupiiri, ovat lähteneet hyvin käyntiin. Lisäksi nyt maaliskuun alussa teologipäivystys muutti olohuoneen tiloihin.