Kouvola tutki imagonsa: Rauhallinen ja harmaa juna-asema, joka tunnetaan huvipuistosta

Kouvola teetti imagostaan kyselytutkimuksen, jossa ihmisiltä kysyttiin muun muassa kaupunkia parhaiten kuvaavia adjektiiveja. Kouvolalaisten mielestä kaupunki ei ole kovin eläväinen, mutta rauhallinen ja luonnonläheinen. Tykkimäen huvipuisto tunnetaan Kouvolasta parhaiten muualla maassa.

Kotimaa
Kouvolan keskusta
Maija Tuunila / Yle

Kouvolan kaupunki teetti vuoden alussa ensimmäistä kertaa tutkimuksen kaupunkiin liitetyistä mielikuvista. Vastausten perusteella mielikuvat ovat melko yhdenmukaisia sekä paikkakuntalaisten että muualla asuvien keskuudessa.

Vastaajia pyydettiin kertomaan muun muassa Kouvolaa parhaiten kuvaavia sanoja, miten hyvin kaupunkiin liitetyt mielikuvat vastaavat todellisuutta ja suosittelisiko vastaaja Kouvolaa asuinpaikkana muille. Lisäksi pyydettiin arvioimaan Kouvolaa asuinpaikkana muun muassa liikenneyhteyksien, työmahdollisuuksien, kulttuuripalvelujen ja asuntotarjonnan kannalta.

Kouvolalaisten itsensä mielestä kotikaupunkia kuvaavat parhaiten sanat rauhallinen,__harmaa _ja _pieni. Huonoiten Kouvolaa kuvaavat sanat olivat puolestaan moderni, eläväinen ja kiehtova. Palveluista paras arvio annettiin liikuntamahdollisuuksille ja liikenneyhteyksille muihin kaupunkeihin. 84 prosenttia vastaajista suosittelisi Kouvolaa asuinpaikkana.

Myös ulkopaikkakuntalaisten mielestä Kouvolaa kuvasivat parhaiten sanat harmaa, pieni _ja rautatie. Myös _betoni mainittiin Kouvolaa kuvaavaksi sanaksi. 60 prosenttia vastaajista sanoi, että voisi kuvitella asuvansa Kouvolassa.

Vahvimmin Kouvolaan liitetyt asiat olivat vastaajien mukaan Tykkimäen huvipuisto, rautatieasema sekä jääkiekkojoukkue KooKoo. Mainintoja saivat myös Kouvolan Lakritsi, Vekaranjärven varuskunta, Repovesi, paperitehtaat, tv-juontaja Henkka Hyppönen sekä betoni.

Kouvolan kaupungin kehitysjohtaja Harri Kivelä sanoo, että imagotutkimuksen tulokset eivät tarjonneet suuria yllätyksiä. Jääkiekon pääsarjaan noussut KooKoo on hänen mielestään lisännyt tunnettavuuttaan yllättävän nopeasti.

– Kyselyn perusteella panostuksia kaupunkikeskustan elävöittämiseksi pitää ainakin jatkaa, sanoo Kivelä.

Kyselytutkimuksen toteutti tammi-helmikuun aikana Owal Group Oy. Vastauksia saatiin kaikkiaan 1 544, joista paikkakuntalaisia oli 734 ja ulkopaikkakuntalaisia 810.