Asuntojen hintojen alueelliset erot pahentuvat – Itä- ja Pohjois-Suomi putoavat yhä

Nordean asuntokatsauksen mukaan Kainuussa, Lapissa ja Kaakkois-Suomessa asuntojen hinnat jatkavat putoamistaan. Suunta leventää entisestään hintaeroa pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä.

talous
Asuntohintojen eriytyminen.
Yle Uutisgrafiikka

– Asuntojen hintojen eriytyminen maakuntien ja kaupunkien välillä on kiihtynyt. Nyt eroa vauhdittaa se, että joillakin alueilla hinnat laskevat, sanoo varatoimitusjohtaja Jussi Mekkonen Nordeasta.

Kainuun, Lapin ja Kaakkois-Suomen perässä asuntojen hinnat ovat taittuneet laskusuuntaan myös monessa muussa maakunnassa. Sen sijaan Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla hintakehitys on pysynyt tasaisena. Helsingissäkin hurjimmat nousut on jo nähty.

– Oletamme, että muutamissa kasvukeskuksissa hintakehitys jatkuu vakaana ja plusmerkkisenä. Mutta jatkossakin aika useilla alueilla asuntojen hinnat laskevat eli asuntojen hintojen eriytyminen jatkuu, Mekkonen sanoo.

Hintojen laskusuunta aiheuttaa asuntoaan myyville ongelmia. Työn perässä muutto vaikeutuu, jos kauppoja ei meinaa syntyä. Omakotitalosta saatu hinta voi myös olla niin pieni, että kasvukeskuksessa rahalla ei irtoa edes yksiötä.

– Ihmisten on yhä vaikeampi muuttaa paikkakunnalta toiselle työn perässä, kun oman asunnon hinnalla ei pysty ostamaan uutta asuntoa. Toisaalta tämä on myös yksi tekijä, joka nostaa vuokria kasvukeskuksissa, Mekkonen kertoo.