Hyppää sisältöön

YK:n pakolaisjärjestö varoittaa: EU:n ja Turkin pakolaissopimus voi rikkoa lakia

UNHCR arvioi, että sopimus voisi johtaa pakolaisvirtojen pirstaloitumiseen, sillä ihmiset yrittäisivät yhä päästä Eurooppaan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että ihmisten palauttaminen Turkkiin osoittaisi "hälyttävän lyhytnäköistä ja julmaa asennetta".

Turvapaikanhakijoita Idomenin leirillä Kreikan ja Makedonian rajalla 8. maaliskuuta. Kuva: Valdrin Xhemaj / EPA

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on huolissaan EU:n ja Turkin suunnitteleman pakolaissopimuksen laillisuudesta ja varoittaa, että se voi johtaa pakolaisvirtojen jakautumiseen.

– Euroopan ihmisoikeussopimus kieltää kollektiivisen ulkomaalaisten karkottamisen. Sopimus, joka merkitsisi käytännössä ulkomaalaisten kaikenkattavaa palauttamista kolmanteen maahan, ei ole eurooppalaisen tai kansainvälisen lain mukainen, UNCHR:n Euroopan-johtaja Vincent Cochetel sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

EU:n ja Turkin johtajat pääsivät viime yönä periaatteelliseen sopuun siitä, että vastaisuudessa Turkista Kreikan saarille tulleet turvapaikanhakijat palautettaisiin Turkkiin. Turkki sitoutuisi ottamaan heidät vastaan.

Jokaista Turkkiin palautettua turvapaikanhakijaa kohden EU-maat ottaisivat vastaan yhden pakolaisen Turkin pakolaisleireiltä.

EU-komission mukaan turvapaikanhakijoiden palauttaminen Turkkiin on laillista, koska Kreikalla ja Turkilla on voimassa palautussopimus. Sopimuksen mukaan Kreikka pitää Turkkia turvallisena maana turvapaikanhakijoille.

Amnesty: Turkki ei ole turvallinen maa pakolaisille

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vastustaa jyrkästi palautuksia Turkkiin.  Järjestön kannanotossa (siirryt toiseen palveluun) sanotaan, että ratkaisuehdotus osoittaa "hälyttävän lyhytnäköistä ja julmaa asennetta kriisin käsittelyyn."

Amnestyn mukaan Turkkia ei missään nimessä voi pitää turvallisena maana, jonne EU voisi ulkoistaa pakolaisongelmansa.

Järjestön kannanotossa sanotaan, että ehdotus tekee pilkkaa EU:n velvollisuudesta tarjota rajoillaan oikeutta hakea turvapaikkaa.

Epäilyjä uudelleensijoituksista

UNHCR:n Cochetel arvioi, että sopimus voisi myös johtaa pakolaisvirtojen pirstaloitumiseen.

– Niin pitkään kuin konfliktia ei ole ratkaistu, on myytti, etteivät ihmiset yrittäisi lähteä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Aiemmin Cochetel kertoi sveitsiläisen RTS-radion haastattelussa suhtautuvansa epäillen siihen, että pakolaisten sijoittaminen Turkista Eurooppaan toimisi.

– Tapahtuuko Turkissa se, mitä Kreikassa ei tapahtunut? Pian näemme, minulla on epäilyksiä, hän sanoi Reutersin mukaan.

Tällä Cochetel viittasi EU-maiden viime syksynä solmimaan sopimukseen, jonka mukaan 66 000 turvapaikanhakijaa piti uudelleensijoittaa Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin vuoden kuluessa. Toistaiseksi noin 600 turvapaikanhakijaa on uudelleensijoitettu.

.
.