1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Läänineläinlääkäri: Maatilojen tilanne on vakava

Myös läänineläinlääkäri Hanna Rintala on saanut yhteydenottoja maatilojen sähköjen katkaisusta, mutta tilanne ei ole johtanut varsinaisiin eläinsuojelutapauksiin. Sähköjen puuttuminen vaikuttaa hyvin nopeasti eläinten hyvinvointiin, Rintala muistuttaa.

Kotimaan uutiset
Lehmiä.
Yle

Itä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Hanna Rintala pitää maatilojen tämänhetkistä tilannetta vakavana.

Rintala kertoo, että hänellekin on tullut yhteydenottoja maatilojen sähköjen katkaisuista. Ensimmäinen yhteydenotto sähköjen katkaisusta tuli jo viime vuoden puolella. Se oli Rintalan mukaan hätkähdyttävää, sillä kyse oli tavallisesta tilasta, jolla ei ole aiemmin ollut ongelmia.

Jo yhdenkin lypsyn jääminen väliin aiheuttaa eläimelle turhaa kärsimystä.

Hanna Rintala

– Nämä tilanteet on kuitenkin onneksi tiloilla saatu ratkaistua nopeasti. Niin pitkälle ei ole menty, että eläinsuojeluviranomaisen olisi varsinaisesti pitänyt puuttua asiaan viranomaistoimenpiteillä, Rintala kertoo.

Viestejä maatilojen vaikeuksista on tullut Rintalan mukaan muualtakin Itä-Suomesta kuin vain Pohjois-Savosta. Ensimmäinen yhteydenotto tuli Rintalan muistin mukaan Etelä-Savosta. Hän kertoo, että tieto sähköjen katkaisusta tai sen uhasta on tullut paitsi maatilalta itseltään myös sähköyhtiöltä tai valvontaeläinlääkärin kautta.

Rintala muistuttaa, että sähköjen puuttuminen vaikuttaa eläinten hyvinvointiin hyvin nopeasti sähköistetyillä ja automatiikalla varustetuilla maatiloilla. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että monilla tiloilla on kuitenkin nykyään varavoimajärjestelmä, kuten aggregaatti, sähkökatkojen varalle.

– Jo yhdenkin lypsyn jääminen väliin aiheuttaa eläimelle turhaa kärsimystä. Mutta kuten sanottu meidän tietoomme ei ole tullut, että tilanne olisi johtanut varsinaisiin eläinsuojelutapauksiin.

Soittoa eläinlääkärille lykätään

Sähkölaskujen maksuvaikeuksien lisäksi maatiloilla voi olla Rintalan mukaan vaikeuksia löytää rahaa esimerkiksi rehujen tai kuivikkeiden ostoon.

Myös eläinlääkärit ovat huomanneet maatilojen vaikeudet. Soittokierros Pohjois-Savon eläinlääkäreille paljastaa, että tiloilla joudutaan tinkimään eläinlääkäripalveluista. Eläimet pyritään hoitamaan itse ensin kotikonstein, ja eläinlääkäri kutsutaan paikalle vasta kiireellisissä tapauksissa.

– Paljon pidempään odotellaan, ennen kuin soitetaan eläinlääkäri paikalle. Sitten kun soitetaan, niin yhdellä käynnillä pyritään hoitamaan useampia asioita. Rahat ovat tiukilla, joten turhaan eläinlääkäriä ei haluta kutsua, kuvaa eläinlääkäri Antti Vartia Kuopion eläinlääkintähuollosta.

_Juttua tarkennettu 9.3. läänineläinlääkärille tulleista yhteydenotoista _

Lue seuraavaksi