Arjen sankareista keskenmenosta selviytymiseen – valokuvaajaryhmä luo ajatuksiaan kuviksi

Ryhmä pohjoissuomalaisia löi kamerat yhteen, mistä syntyi omaperäinen valokuvanäyttely.

keskenmeno
Jyrki Nikkinen ja Eeva-Maria Rahkamaa viimeisten tarkastusten parissa ennen näyttelyä.
Jyrki Nikkinen ja Eeva-Maria Rahkamaa viimeisten tarkastusten parissa ennen näyttelyä.Teemu Vallo / Yle

Keminmaalainen Jyrki Nikkilä, torniolainen Panu Pohjola, raahelainen Tiina Lämsä sekä oululaiset Eeva-Maria Rahkamaa ja Tiina Rämet opiskelivat samaan aikaan Torniossa valokuvaajan ammattitutkintoa ammattiopisto Lappiassa. Valmistumisen jälkeen joukon tiet erkanivat, mutta halu yhteiseen tekemiseen jäi.

Idea ryhmätoiminnasta sai alkunsa keväällä 2014 ja pian halukkaita alettiin kysellä mukaan. Ensimmäinen näytelmä Tiera-ryhmällä olikin jo kasassa kesällä 2015 Rovaniemellä. Näyttely on järjestetty myös Ivalossa ja Oulussa. Kemin näyttelykokonaisuus on tällä erää viimeinen.

Tiina Lämsän Arjen sankareita.
Tiina Lämsän Arjen sankareita.Teemu Vallo / Yle

Yhteistä linjaa kuvaajien välillä ei Tiera1-näyttelylle löytynyt, joten jokainen kuvaaja niin sanotusti esitteli itsensä ja toi omia töitään esille. Vaikka kuvaajat ovatkin Pohjois-Suomesta, se ei tarkoita, että aiheet olisivat myös sieltä. Eivät edes välttämättä tästä maailmasta, kertoo Jyrki Nikkinen.

Myös pimeitä hetkiä

Nikkilän omien sanojen mukaan hänen teoksensa ovat eräänlainen valotutkielma, joka jättää myös katsojalle tulkittavaa. Kuvissa valon elementit ovatkin vahvassa osassa. Myös raskaampia aiheita on tuotu esille.

– Mennään keskenmenon ja eron pimeistä hetkistä sinne, missä sateenkaaren päästä löytyy onni ja hyvä mieli jälleen, sanoo Eeva-Maria Rahkamaa omista teoksistaan, joihin aiheet tulevat omakohtaisista kokemuksista.

Eeva-Maria Rahkamaan töitä
Eeva-Maria Rahkamaan töitäTeemu Vallo / Yle

Muiden kuvaajien aiheissa käsitellään niin arjen sankareita, kuolemanpelkoa ja irtisanomisen jälkeistä vapautta ja pelkoa.

Ryhmään kuuluvat myös Anna-Leena Muotka, Juha Kauppinen ja Jesse Tamski, mutta heidän teoksiaan ei ole tässä näytöksessä mukana.

Näyttely on avoinna 8.3.-3.4.2016 ja se järjestetään Kemin historiallisessa museossa.

Toimitusharjoittelija Teemu Vallo.