1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kaustisen festivaalit: Kainuu, Anssi Kela, Piirpauke, puhallinmusiikki ja tanssin riemuvuosi

Heinäkuu, 26 esiintymislavaa, satoja pelimanneja ja runsaat toista tuhatta esitystä. Siinä raamit Kaustisen kansanmusiikkijuhlien kesään, järjestysnumeroltaan 49.

kulttuuri
Piirpauke-yhtye
Kuva Maarit Kytöharju

Esiintymispaikkojen määrällä vastataan tuottaja Anni Järvelän mukaan yhä kasvavaan pelimannijoukkoon. Me pyrimme rakentamaan juhlista sellaiset, että jokainen pystyy kokemaan omalla tavallaan, sanoo Järvelä.

– Täällä on rajattomat mahdollisuudet osallistua, voi laulaa mukana, voi mennä itse tanssimaan, voi opetella rakentamaan soittimia. Toki voi myös vain kuunnella.

Kansanmusiikki  on hyvin venyvä genre, emmekä yritä väenväkisin sen ulkopuolelle jättää, eikä myöskään siihen muottiin tunkea.

Anni Järvelä

Kansantanssin riemuvuosi näkyy Kaustisella edellisvuosia monipuolisempana ohjelmistona. Mukana on kotimaisia ja kansainvälisiä tanssiryhmiä. Riemuvuoden kunniaksi ohjelmassa on sarja juhlakonsertteja, yhtenä esimerkkinä vuoden kansantanssiyhtyeeksi valittu oululainen Polokkarit. Kaustislaisen purppurin koko kehityskaari puolestaan esittäytyy Taideyliopiston Hovitanssista hoppatahtiin -esityksessä.

Musiikkia moneen makuun

Pelimannien ohella Kaustisen esiintyjäkaartiin kuuluvat muiden muassa yhteisellä tangoprojektillaan Yona ja Kyösti Mäkimattila. Lapsille esiintyvät Soili Perkiö ja Eija Ahvo. Mukana ovat esimerkiksi myös Jesse Kaikuranta, Matti Esko, Jarkko Martikainen, Olavi Uusivirta ja Pave Maijanen sekä Anssi Kela.

– Kansanmusiikki on hyvin venyvä genre, emmekä yritä väenväkisin sen ulkopuolelle jättää, eikä myöskään siihen muottiin tunkea. Yritämme rakentaa näistä juhlista sellaiset, että niissä on mahdollisimmaan laaja tarttumapinta, sanoo Anni Järvelä.

Ohjelmatuottaja Anni Järvelä soittaa Siliavalssin Kaustisen Pelimannitalossa.
Ohjelmatuottaja Anni Järvelä ja Siliavalssi. Juha Kemppainen / Yle

Vuoden juhlayhtyeenä Kaustisen lavalle nousee suomalaisen maailmanmusiikin uranuurtaja Piirpauke. Sakarin Kukon 1974 perustama yhtye toi aikanaan suomalaisten tietoisuuteen sekä kotimaiseen että ulkomaiseen kansanmusiikkiin pohjautuvaa musiikkia.

Erityisen aseman tämän kesän festivaaleilla saa puhallinmusiikki. Itävallasta juhlille saapuu Federspiel, pohjoismaista puhallinmusiikkia tuovat lavalle yhteiskonsertissaan suomalainen Wind ja ruotsalainen Zephyr. Nykykansanmusiikkiyhtye Päre puolestaan edustaa suomalaista säkkipilliperinnettä.

Maakuntateemassa on tänä vuonna vuorossa Kainuu, jonka oma kavalkadi nähdään festivaaliviikolla.

Lue seuraavaksi