1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Utriainen: Suomalaiset ilmoittavat herkästi ulkomaalaisten tekemistä seksuaalirikoksista

Maahanmuuttajien suhteellisen suuri osuus naisrauhan rikkomisista ja seksuaalirikoksista selittyy osin suomalaisten valmiudella ilmoittaa niistä poliisille, uskoo rikosoikeuden emerita-professori Terttu Utriainen. Hän on tutkinut seksuaalirikollisuutta jo ennen turvapaikanhakijoiden määrän voimakasta kasvua Suomessa.

Kotimaan uutiset
Mies lähestyy naista talvisella kadulla
Tuomas Hirvonen / Yle

Ulkomaalaisten tekemien seksuaalirikosten suhteellisen suuri määrä liittyy myös suomalaisten alttiuteen ilmoittaa niistä poliisille, uskoo rikosoikeuden emerita-professori Terttu Utriainen.

– Osaksi tämä johtuu myös siitä, että meillä on enemmän ulkomaalaisia tällä hetkellä kuin aikaisemmin. Ja täytyy muistaa, että seksuaalirikokset ovat hyvin erilaisia.

– Voisi kuvitella, että silloin kun kysymyksessä on ulkomaalainen, niin myös ilmoitusalttius ja ilmituloalttius on suurempi.

Viime viikkoina naisrauhan käsite on politisoitunut, kun äärioikeistolaiset mielenosoittajat käyttävät sitä maahanmuuttovastaisissa mielenosoituksissa hyväkseen.

– Asia on herkkä. Sitä voidaan käyttää poliittisesti aivan toisiin tarkoituksiin, kuin naisten oikeuksien edistämiseen. Näitä rikoksia, törkeitäkin, oli jo ennen maahanmuuttoa, olen tutkinut niitä 80-luvulta alkaen.

Naisrauha taas muodissa

Naisrauhaa korostavaa lainsäädäntöä on viime vuosina lisätty. Esimerkiksi vainoaminen on tullut rikoslakiin vuonna 2014 ja seksuaalinen ahdistelu 2015. Työturvallisuuslainsäädännössä häirintä on kriminalisoitu jo aiemmin.

Terttu Utriainen
Terttu Utriaisen mukaan naisrauhan käsite on viime viikkoina politisoitunut.YLE

Rikosoikeustieteilijä muistuttaa, että satoja vuosia sitten Skandinaviassa säädettiin naisrauhasta eri syistä kuin nyt, silloin haluttiin ehkäistä naisenryöstöjä.

– Nyt uutta kansallista lainsäädäntöä syntyy kansainvälisten sopimusten nojalla, Utriainen toteaa.

Esimerkiksi maailman ensimmäinen laaja-alainen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja poistamista koskeva niin sanottu Istanbulin sopimus on tullut Suomessa voimaan kesällä 2015.

– Sopimuksen solmiminen Istanbulissa sisältää symboliarvoa. Vielä kolmesataa vuotta sitten muslimien ja kristittyjen naisrauha oli pohjimmiltaan samanlainen. Arvot ovat muuttuneet, ja ne voivat muuttua nopeastikin.

Utriainen muistuttaa, että maissa, joista pakolaiset nykyisin tulevat, perherakenne ja yhteiskuntarakenne ovat erilaisia. Niissä naisten paikka on yhä sukuyhteisössä.

Suomalaiset eivät ole taantuneet

Vaikka naisrauhaa suojataan Suomessa yhä uudella lainsäädännöllä, syynä Utriaisen mukaan ei ole suomalaisten taantuminen naisrauhan kunnioittamisessa. Toisaalta kovin suurta edistystä tasa-arvokysymyksissä, esimerkiksi työelämässä ja naisten palkkakysymyksissä, ei ole vielä tapahtunut.

– Ammateissa on kyllä tapahtunut sekoittumista, esimerkiksi lääkärikunta ja tuomarikunta on naisistunut.

– Se, että naisrauhaan ja käyttäytymiseen kiinnitetään huomiota, on minusta hyvin positiivinen asia. Edellytetään, että ihmiset käyttäytyvät toisiaan kunnioittaen ja hyvin joka paikassa!

Utriainen luennoi naisrauhasta naisjärjestöjen yhteisessä Naistenpäivän yleisötilaisuudessa tiistaina Oulun kaupunginkirjaston Pakkalansalissa.

Lue seuraavaksi