Metsähallituksen yhtiöittäminen: Järjen valo vai pohjavesien tuho?

Yksi kevään riitaisimmista lakihankkeista on Metsähallituksen yhtiöittäminen. Opposition mielestä on menossa "vyörytys ympäristönsuojelua vastaan". Hallituksen mukaan pohjavesiä ei myydä: vain puiden kaato ja korjaus yhtiöitetään.  

politiikka
Jyrävänkoski Oulangan kansallispuistossa.
Jyrävänkoski Oulangan kansallispuistossa.Ismo Pekkarinen / AOP

Metsähallituksen yhtiöittäminen herättää intohimoja. Kansalaisadressin on allekirjoittanut 120 000 ihmistä. Allekirjoittavat vaativat, että valtion metsien ja maiden on pysyttävä valtion omistuksessa.

Asiaa käsiteltiin tiistaina maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Valiokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) pudistelee päätään.

– Yhtiöittämisestä on liikkeellä valtavasti väärää tietoa. Asiasta on noussut niin suuri kohu. Yhtiöittämistä verrataan sähkösiirtoyhtiö Carunaan ja vaikka mihin, Leppä sanoo.

Metsähallitus aiotaan siis jakaa kahtia: puukauppaa hoitaisi yhtiö, luonnonsuojelu- ja retkeilyalueista huolehtisi Luontopalvelut-yksikkö, joka saisi rahoituksensa valtion budjetista.

Yhtiöittämista perustellaan EU:n hankintadirektiivillä. Se tulee voimaan huhtikuussa. Asialla on siis kiire. Vai onko?

Kun yhtiöittämisestä käytiin joulukuussa eduskunnassa keskustelu, Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi sai viestin EU:n kilpailuasioista vastaavalta komissaarilta. Viestin sisältö oli, että EU-lainsäädäntö ei vaadi erityistä yhtiömuotoa tai organisaatiorakennetta.

Keskustelussa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sai kertoa moneen kertaan, että Suomi ei ole myymässä kansallispuistojaan tai pohjavesiään.

Vasemmisto vastustaa yhtiöttämistä

Vasemmistollitollle ja SDP:lle yhtiöittäminen on punainen vaate. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo, että asia koskettaa pohjoisen kansanedustajia yli puoluerajojen. Häntä huolettaa retkeilyn ja luonnon jääminen likketoiminnan jalkoihin.

– Maa- ja metsätalousministeriö ajaa yhtiöittämistä härkäpäisesti, he eivät näe vaihtoehtoja yhtiöittämiselle kuten me.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan pelot ovat turhia: Suomen luontoa ei yhtiöitetä, eikä uuden yhtiön taseeseen siirry neliösenttiäkään valtion yleisiä metsiä tai vesialueita.

Vihreiden Satu Hassi on sitä mieltä, että jos nyt ei olla varuillaan, on tulossa suuri muutos. Hassi ei vastusta yhtiöittämistä periaatteessa.

– Hallituksella on menossa hirveä vyörytys ympäristönsuojelua vastaan. Samaan aikaan kansalaisten valitusoikeutta kavennetaan ja rantarakentamisen poikkeusluvat siirretään ely-keskuksista kunnille, Hassi sanoo.

Metsähallitus omistaa noin kolmanneksen Suomen rannoista, vesistä ja maa-aineksesta. Metsähallituslain on tarkoitus on olla valmis 18. huhtikuuta.