1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Professori: Metsäteollisuus suuren muutoksen kynnyksellä – uudet korkean lisäarvon tuotteet tulossa

Metsäteollisuuden tuotepaletti voi kolmen vuoden päästä olla jo huomattavasti monipuolisempi kuin nykyään. Uudet tuotteet mahdollistavat merkittävän uuden lisäarvon luomisen metsäteollisuudessa.

talous
YLE Etelä-Karjala

Suomen metsäteollisuus elää suuren murroksen aikaa. Putkessa on paljon investointeja, jotka tuovat markkinoille aivan uusia metsäteollisuuden tuotteita.

– Nyt ollaan juuri siinä kohdassa, jossa tämä murtuma tapahtuu. Useat metsäteollisuusyhtiöt ovat tekemässä investointeja, jotka mahdollistavat huomattavan uudenlaisten tuotteiden tuotantokapasiteetin, metsäteollisuuden tulevaisuutta selvittäneen Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Esa Vakkilainen sanoo.

Kysymys on niin sanotuista biotuotetehtaista, joita perustetaan sellutehtaiden yhteyteen. Niissä valmistetaan uudenlaisia tuotteita, jotka voivat luoda huomattavasti nykyisiä tuotteita enemmän lisäarvoa.

Uusia tuotteita markkinoille

Professorin mukaan Suomessa on tehty jo pitkään kehitystyötä uudenlaisten tuotteiden luomiseksi. Nyt tuotteet ovat valmiita tulemaan markkinoille.

– Puukuidulle saadaan uusia käyttökohteita, jotka ovat merkittävästi arvokkaampia kuin esimerkiksi hienopaperi. Puukuitua voidaan käyttää esimerkiksi uudenlaisten pakkausten ja biomuovien raaka-aineena, Vakkilainen sanoo.

Metsäteollisuudessa ollaankin uudenlaisessa tilanteessa jo lähivuosina.

– Luulisin, että viimeistään viiden vuoden sisällä ollaan jo aivan eri tilanteessa ja muutaman vuoden sisällä nähdään jo iso muutos. Tuolloin tällaisia biotuotetehtaita on jo useamman suomalaisen tehtaan kyljessä, Vakkilainen sanoo.

Lue seuraavaksi