IBO: Ruotsin arkkipiispa haluaa totuuskomission saamelaisille

Ruotsin arkkipiispa vaatii totuuskomissiota selvittämään saamelaisten kohtaamaa syrjintää ja hyväksikäyttöä, kertoo verkkosivusto Independent Barents Observer. Myös Suomessa on ehdotettu totuuskomissiota.

Sápmi
Fakegákti ja eakti gákti Sajosis.
Vesa Toppari / Yle

Ruotsin arkkipiispa Antje Jackelén haluaa niin kutsutun totuuskomission selvittävän valtion ja kirkon roolia saamelaisten kaltoinkohtelussa.

– Tämä on pimeä ajanjaksao historiassamme ja siksi on tärkeää, että kuuntelemme heidän kertomuksensa ja työskentelemme suhteidemme parantamiseksi, Jackelén sanoo.

Ruotsin kirkko on aloittanut lisäksi oman selvityksensä saamelaisten kohtelusta, ja selvitys julkaistaan maaliskuun aikana.

Suomessakin saamelaislapsia pakkosuomalaistettiin sotien jälkeen laittamalla heidät suomalaisiin asuntolakouluihin. Suomen Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio on kannattanut totuuskomission perustamista myös Suomeen. Toistaiseksi Suomessa ei ole aktiivisia suunnitelmia komission perustamiseksi.

Saamelaisia asuu Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Totuuskomissioita on kokeiltu onnistunein tuloksin esimerkiksi Kanadassa.

Asiasta uutisoi verkkolehti Independent Barents Observer (siirryt toiseen palveluun).