Väkivallan uhreja auttava järjestö: Turvapaikanhakijanaisille tarvitaan parempaa kriisiapua

Väkivaltaa kokeneita turvapaikanhakijanaisia pitäisi auttaa nykyistä paremmin, sanoo Monika-Naiset liiton toiminnanjohtaja Jenni Tuominen. Hänen mukaansa Suomessa ei ole osattu varautua ottamaan vastaan naisia, joilla on traumaattisia kokemuksia. Monet naisista ovat kokeneet muun muassa väkivaltaa joko kotimaassaan tai matkallaan Suomeen.

Kotimaa
Moni harras muslimi ottaa internetin avulla yhteyttä ulkomaiden oppineisiin.
Yle

Suomeen tulleet turvapaikanhakijanaiset ovat voineet kohdata väkivaltaa joko lähtömaassaan tai matkallaan Suomeen.

Maahanmuuttajataustaisia naisia ja lapsia auttavan Monika-Naiset liiton mukaan Suomessa ei ole osattu varautua käsittelemään naisten traumaattisia kokemuksia.

– Turvapaikanhakijoita kohtaavilla työntekijöillä tulisi olla riittävästi tietoa ja osaamista tunnistaa väkivaltaa ja auttaa traumatisoituneita. Näitä palveluja meillä ei ole riittävästi Suomessa. Nyt pitäisi panostamaan enemmän ja turvaamaan tukipalvelut esimerkiksi väkivallan uhreille, toiminnanjohtaja Jenni Tuominen sanoo.

Esimerkiksi SPR:n Kiteen vastaanottokeskuksessa kriisityötä tekevät terveydenhuollon työntekijät. Lisäksi kaikille vastaanottokeskuksen työntekijöille on jaettu tietopaketti muun muassa henkisen tuen antamisesta.

– Arvioimme tarvitseeko ihminen lisäapua. Muutamille on ostuttu kriisiapua ulkopuolelta, Kiteen vastaanottokeskuksen johtaja Juha Nevalainen kertoo.

Matkalla riski joutua väkivallan uhriksi

Jenni Tuominen sanoo, että naisilla on matkan aikana iso riski joutua ahdistelun ja väkivallan kohteeksi. Lähtömaassaan he ovat voineet nähdä läheisten kuolevan.

– Se koskee myös heidän mukanaan kulkevia lapsia.

Lapsen hätä jää usein liian vähälle huomiolle.

Jenni Tuominen

Useilla Monika-Naiset liiton palveluihin hakeutuvilla turvapaikanhakijanaisilla on lapsia. Tuominen arvioi, että erityisen haavoittuvassa asemassa ovat turvapaikanhakijalapset. Myös lapsille pitäisi pystyä tarjoamaan apua ja tukea.

– Lapsen hätä jää usein liian vähälle huomiolleLapsen hätä jää usein liian vähälle huomiolle, Jenni Tuominen toteaa.

Kiteen vastaanottokeskuksella asuvista lapsista vain muutamat ovat tarvinneet psykologin apua.

Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan Suomeen viime vuonna tulleista turvapaikanhakijoista 19 prosenttia oli naisia. Tänä vuonna naisten osuus on kasvanut 31 prosenttiin.