1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjien yhteenveto: Moni asia todistaa Aarnion Pasilan mieheksi

Syyttäjät vyöryttivät laajaa näyttöään Jari Aarniota vastaan tiistaina. Aika loppui kesken, kun käräjäoikeus pyrittiin vakuuttamaan Aarnion syyllisyydestä. Aarnion vuoro puolustautua siirtyi torstaille.

Syyttäjä Pihla Keto-Huovinen esitti käräjäoikeudessa pääosan syyttäjien loppulausunnosta. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Syyttäjän näyttö Jari Aarniota vastaan pohjautuu vahvasti laajoihin televalvontatietoihin ja muiden huumejutussa syytettyinä olevien esitutkintakertomuksiin sekä Aarnion käytössä olleiden varojen suureen määrään.

Syyttäjät vetoavat monelta osin esitutkinnassa saatuihin tietoihin, joita huume- ja virkarikosjutussa syytetyt ovat oikeussalissa peruneet.

Erityisesti niin sanotun Malmin naisen ja entisen rikollispomon esitutkintakertomusten syyttäjät katsovat osoittavan selvästi, että Jari Aarnio on huumausaineliigan päätekijäksi epäilty Pasilan mies.

Tässä yhteydenpidossa ei ole ollut kyse tietolähdetoiminnasta.

Pihla Keto-Huovinen

Järeintä todistetaakkaa tiistaina esitellyt kihlakunnasyyttäjä Pihla Keto-Huovinen sanoi, että pitkään ja perusteellisesti tutkitut televalvontatiedot osoittavat kiistatta, että Pasilan miehen puhelinliittymät olivat yhden ihmisen, Jari Aarnion hallussa.

Keto-Huovinen on varma siitä, että Pasilan miehen käytössä olleet liittymät eivät olleet huumepoliisien käytössä eivätkä liittyneet poliisitehtäviin.

– Tässä yhteydenpidossa ei ole ollut kyse tietolähdetoiminnasta.

Syyttäjä: Aarnion selitykset keksittyjä

Keto-Huovisen mielestä väitteet puhelimien säilyttämisestä huumepoliisin piilokonttorilla ja autoissa eivät pidä paikkaansa, jos puhelimet todella olivat tärkeitä tietolähdetoiminnan kannalta.

Aarnion selitykset sille, miksi puhelimet paikantavat samoihin paikkoihin kuin hän, ovat keksittyjä.

Pihla Keto-Huovinen

– Todella tärkeiden tietolähteiden ja suojattavien ihmisten yhteydenpitovälineitä ei säilytettäisi tuollaisessa paikassa. Autossa säilytys tuli esiin vasta täällä käräjillä.

– Epäuskottavaa on, etteivätkö puhelimet olisi henkilökohtaisia.

Syyttäjän mielestä Pasilan miehen käytössä olevien liittymien televalvontatietojen linkittyminen hasista sisältävien huumetynnyreiden liikkeisiin ja huumeiden jakeluun on merkittävää.

– Aarnion selitykset sille, miksi puhelimet paikantavat samoihin paikkoihin kuin hän, ovat keksittyjä.

Syyttäjä: Malmin nainen sitoo Aarnion huumekauppan

Myös niin sanotun Malmin naisen kertomukset todistavat Keto-Huovisen mukaan Aarnion Pasilan mieheksi ja sitovat hänet hasiksen tynnyrikuljetuksiin ja huumeiden välittämiseen.

Malmin naisen yksityiskohtaista kertomusta esitutkinnassa on Keto-Huovisen mukaan käytännössä mahdoton sepittää.

– Kertomus on käräjäoikeudessa muuttunut. Oikeuden tehtäväksi jää arvioida, kumpi on luotettavampi.

Yhteydenpito liittyi nimenomaan hasikseen ja sen hankkimiseen.

Pihla Keto-Huovinen

Syyttäjän mielestä naisen puheisiin esitutkinnassa ei vaikuttanut KRP:n tutkijan toiminta. Keto-Huovinen korosti, että nainen sai skootterin ja rahaa vasta vapautumisensa jälkeen. Hän oli kertonut yhteydenpidostaan Aarnioon ja Aarnion osallisuudesta huumebisnekseen jo sitä ennen.

– Yhteydenpito liittyi nimenomaan hasikseen ja sen hankkimiseen Hollannista. Hänen tehtävänään oli hankkia kontaktit.

Nainen oli myös levittänyt Aarniolta saamansa hasista.

Ex-rikollispomo puhui samoin kuin Malmin nainen

Yksi tärkeä pala syyttäjien näytössä on entisen rikollispomon esitutkintakertomus.

Syyttäjän mukaan hän puhui samansuuntaisesti kuin Malmin nainen, vaikka he eivät tunteneet toisiaan. Syyttäjä ei pitänyt mahdollisena, että monissa liemissä keitetty rikollispomo olisi ollut altis vaikutuksille ja kaupankäynnille.

Pasilan mies piti kyetä häivyttämään kuvioista.

Pihla Keto-Huovinen

Tässäkin tapauksessa oikeus joutuu pohtimaan, onko esitutkinnassa vai käräjilllä annettu kertomus luotettavampi.

– Esitutkintakertomus on sidoksissa faktoihin, joita hän ei olisi voinut muuten tietää. Kertomuksen osalta ei voi olla niin, että se olisi rikastunut sen jälkeen kun hän on saanut esitutkintapöytäkirjan, sanoi Keto-Huovinen.

– Hän oli sydämistynyt siitä asiasta, että häntä oli viety kuin litran mittaa tässä asiassa.

Syyttäjä: Aarnio halusi piilottaa jälkensä

Syyttäjän mukaan myös seurantalaiteyhtiö Trevocin edustajan kertomukset siitä, että Aarnio halusi piilottaa yhteyksiä, tukevat Aarnion syyllisyyttä.

On puolustustustaktiikkaa, että pyritään televalvontatietoja sabotoimaan.

Pihla Keto-Huovinen

– Anonymisaattorin tarve tuli nimenomaan Jari Aarniolta. Hänellä oli hallussaan kaavio, jossa oli liittymiä, jotka pitivät yhteyttä Pasilan mieheen. Yhteydet piti kyetä anonymisoimaan.

– Televalvontatietoja on luettava kokonaisuutena. Paikannustiedoissa ei ole ollut epäloogisuuksia. On puolustustustaktiikkaa, että pyritään televalvontatietoja sabotoimaan. Pasilan mies piti kyetä häivyttämään kuvioista, korosti Keto-Huovinen.

Oikeuden kädessä kokoelma mosaiikinpaloja

Syyttäjän mielestä kaikkien kolmen kertomukset, jotka he ovat toisiaan tuntematta ja toisiaan tietämättä antaneet, tukevat syyttäjän näyttöä. Syyttäjä katsoo, että samansuuntaista näyttöä on saatu myös monilta muilta asiassa kuulluilta.

Oikeuden on harkittava, kumpi tapahtumakulku on loogisempi, syyttäjän vai Aarnion puolustuksen esittämä.

Pihla Keto-Huovinen

 – Oikeuden on harkittava, kumpi tapahtumakulku on loogisempi, syyttäjän vai Aarnion puolustuksen esittämä. Mosaiikinpaloista muodostuu tämä kokonaisuus, josta yhtään palasta ei voi irroittaa, kuvasi Keto-Huovinen syyttäjien näyttöä tiistaina.

Puolustuksen mielestä mitään Pasilan miestä ei ole olemassa, eikä liittymillä ole tekemistä huumetynnyreiden kanssa vaan ne ovat rikostiedustelupuhelimia.

Puolustus esittää oman loppulausuntonsa torstaina. Aarnio on kiistänyt jyrkästi kaikki syytteet.